FAQ Categories
ГАРЯЧІ ПИТАННЯ
Організація харчування. Відповідальність та контроль
- Що заборонено продавати в шкільних буфетах?
- Як бути, якщо переможець закупівель та переможець аукціону на оренду харчоблоку - різні підприємства? Чи можна передавати харчоблок в оренду без проведення аукціону?
- Хто забезпечує контроль за якістю харчування в закладах загальної середньої освіти?
- Хто уповноважений здійснювати перевірку фактичного раціону і заявленого у меню?
- Хто здійснює контроль і нагляд у сфері організації харчування в закладах загальної середньої освіти?
- Кому належать повноваження із забезпечення організації харчування в закладах загальної середньої освіти?
- Хто і як здійснює облік виконання норм харчування?
- Хто відповідає за організацію харчування в закладах загальної середньої освіти?
Безоплатне харчування
- Які категорії учнів забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням?
- Якими нормативними актами встановлено пільгові умови забезпечення учнів гарячим харчуванням в закладах загальної середньої освіти?
- Чи може забезпечуватися безоплатне харчування учнів закладів загальної середньої освіти у групах подовженого дня?
Норми харчування
- Яка кількість цукру можлива у кондитерських виробах, що реалізують у шкільних буфетах?
- Якими нормативними документами встановлено норми споживання основних груп харчових продуктів для учнів ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою?
- За якими нормами необхідно організувати харчування у закладі з цілодобовим перебуванням дітей?
- Яким нормативним актом встановлено норми споживання основних груп харчових продуктів для організації одноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти?
- Які харчові продукти є обов’язковими для щоденного вживання?
- Коли буде оновлено норми харчування в дошкільних навчальних закладах?
Закупівлі
- Є залишок 200 тис. по продуктах, ми можем одразу укладати угоду до 20% ? Чи треба спочатку зменшити обсяги відповідно до факту
- Поясніть правомірність встановлення нецінового критерію оцінки «Натуральність продукту»
- Чи повинна новостворена установа в ОТГ, яка відповідає за закупівлі харчування садочків та шкіл, проводити тендери та спрощені закупівлі?
- Де зазначається інформація про джерело фінансування закупівлі?
- Чи правомірно під час закупівлі послуг з організації гарячого харчування із застосуванням ДК 021:2015-55520000-1-Кейтерингові послуги визначати класифікацію видатків бюджету за КЕКВ 2230?
- Хто регулює закупівлі харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання для людей (дітей), які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання?
- Як проводити закупівлю продуктів харчування об’єднаним територіальним громадам?
- Як забезпечити харчування учнів у період оскарження процедури закупівлі послуг харчування?
- Як визначити предмет закупівлі?
Дієтичне та лікувальне харчування
- Як організувати дієтичне харчування у школі, якщо в закладі освіти є посада сестри медичної, а посада сестри медичної з дієтичного харчування відсутня?
- Чи може бути організоване лікувальне харчування у закладах освіти?
- Коли буде врегульовано харчування для дітей з целіакією (непереносимість глютену) та непереносимістю лактози?
Фінансово-господарські питання
- Чи правомірне збільшення ціни за одиницю товару (продукти харчування) раніше, ніж 90 днів з моменту підписання договору?
- Яким чином проводити закупівлю продуктів харчування у разі, якщо частина фінансування здійснюється з загального фонду бюджету, а частина зі спеціального фонду?
- Чи можна проводити закупівлю продуктів харчування за очікуваною вартістю предмета закупівлі, визначеною на весь бюджетний рік та як реєструвати такі договори в Казначействі?
- Чи може переможець тендера постачати товар за ціною, що є вищою, ніж ціна яка встановлена на ринку?
- Чи може заклад дошкільної освіти самостійно провести закупівлю продуктів харчування?
Продукти. Меню. Страви. Напої
- Чи заборонено використовувати цукор, сіль та жири під час приготування страв у закладах освіти?
- Чи можливе використання у шкільному меню: сосисок, ковбаси вищого ґатунку?
- Яка кількість цукру можлива у кондитерських виробах, що реалізуються у шкільних буфетах?
- Чи можливе додавання цукру до гарячих напоїв?
- Які замінники харчових продуктів щоденного вживання дозволені та у якій кількості, чи допускається щоденна заміна молока в раціоні згущеним молоком?
- Чи обов’язково хліб, який надходить до закладу освіти, повинен бути в заводській упаковці?
- Чи можливе приготування салатів, заправлених олією за наявності цеху холодного оброблення?
- Яким нормативним актом встановлено перелік продуктів заборонених для реалізації у шкільних буфетах?
- Навіщо обмежувати кількість солі та цукру в закладах освіти, адже їжа буде не смачною?
НАССР
- Що робити у випадку, якщо немає гарячої води для миття рук персоналу?
- Чи вважається порушенням прання санітарного одягу працівниками у себе вдома?
- Що можна порадити, якщо немає фінансової можливості забезпечити працівників харчоблоку трьома комплектами санітарного одягу?
- Як організувати приготування страв у приміщенні, де одночасно розташовані гарячий, холодний та овочевий цехи?
- Як здійснити генеральне прибирання, при якому потрібно дістатися важкодоступних елементів обладнання та приміщення?
- Що робити, якщо штатні працівники їдальні не встигають вести записи у журналах вхідного контролю сировини, напівфабрикатів та інших?
- Що потрібно врахувати при впровадження НАССР, якщо туалет розташований поза межами приміщення закладу?
- Як правильно організувати процеси, якщо працівники харчоблоку вимушені воду з артезіанської свердловини вручну доставляти до місць обігу харчових продуктів, а відпрацьовану воду вручну зливати у відстійник?
- Що робити, якщо герметичність упаковки була порушена у процесі його розподілу на порції?
- Де зберігати зіпсовану продукцію тваринного походження до її повернення (утилізації), якщо немає окремої морозильної камери?
- Що робити, якщо харчоблок має єдині двері, через які проходять постачальники, персонал, надходить продукція і виноситься сміття?
- Як забезпечити виключення перехресного забруднення продуктів, маючи в їдальні лише один холодильник (камеру або вітрину)?
- Чи може повсякденний та робочий одяг працівників зберігатися разом в одній шафі?
- Чи є порушенням, якщо у складському приміщенні є стелажі, виготовленні із дерева?