Хто відповідає за організацію харчування в закладах загальної середньої освіти?
Відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників закладів освіти. Це визначає частина 7 статті 20 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Згідно з Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305, організація харчування у закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) (пункт 13 Порядку). Відповідно до Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 116 (далі – Порядок надання послуг), організація харчування дітей у державних та комунальних навчальних закладах покладається на органи виконавчої влади, а в закладах освіти, що належать територіальним громадам - на органи місцевого самоврядування (пункт 1 Порядку надання послуг).