Радять експерти Decide
Що варто знати
Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар
Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар
Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв. Працівники харчоблоку закладу освіти мають також докладати зусиль для того, аби не прийняти неякісну сировину, зокрема контролювати умови, за яких продукти перевозились постачальником. Це предмет окремої програми-передумови системи НАССР.
19 січня 2022 року
У їдальні, харчоблоці, буфеті та в інших приміщеннях закладу освіти потрібно забезпечити проточну гарячу та холодну воду.

22 грудня 2021 року
Бракераж — перевірка харчових продуктів або готових страв та виробів з метою встановлення наявності або відсутності браку. Це контроль за виходом, безпечністю та якістю страв.
14 грудня 2021 року
До кожного виду технічних комунікацій передбачені окремі вимоги, дотримання яких спрямоване на те, щоб не допустити забруднення продуктів.

13 грудня 2021 року
Важливим заходом безпеки на харчоблоці, який запобігає ризику забруднення продуктів та появи шкідників, є правильне поводження з відходами. Законодавство визначає чіткі норми, яких мають дотримуватися всі оператори ринку харчових продуктів.

13 грудня 2021 року
Здоров’я та забезпечення персоналу
Здоров’я та забезпечення персоналу
Працівники харчоблока мають пройти навчання на тему гігієни персоналу, проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди з відповідними підтвердженнями, не мати протипоказань до роботи з продуктами.
13 грудня 2021 року
Зонування та середовище харчоблока
Зонування та середовище харчоблока
Перехресне забруднення на харчоблоці — одна з основних загроз, яка здатна завдати шкоди не лише здоров’ю, а й життю дитини.

13 грудня 2021 року
Вимоги до харчових продуктів, які надходять у заклади освіти, і супровідної документації
Вимоги до харчових продуктів, які надходять у заклади освіти, і супровідної документації
У харчоблоках часто неможливо користуватися такими інструментами оцінювання постачальників і вхідного контролю, як аудит постачальників чи лабораторні дослідження.

13 грудня 2021 року
Обладнання харчоблока слід підтримувати в справному стані, використовувати за призначенням відповідно до інструкцій виробника, а також мати до нього впроваджену систему технічного обслуговування.

13 грудня 2021 року
Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання
Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання
Усі оператори ринку, якими є й харчоблоки закладів освіти, зобов’язані створювати належні умови для зберігання не лише харчових продуктів, а й допоміжних матеріалів для перероблювання сировини, предметів і матеріалів, що контактують з продуктами.

13 грудня 2021 року
Важливим чинником безпеки на харчоблоці є простежуваність — можливість документально ідентифікувати оператора ринку, час, місце, предмет та інші умови постачання (продажу) товару.

13 грудня 2021 року
Який транспорт може доставляти продукти до закладів освіти
Який транспорт може доставляти продукти до закладів освіти
Законодавство зобов’язує всіх постачальників, зокрема тих, що доставляють продукти до закладів освіти, використовувати лише транспорт, який:

12 грудня 2021 року
Поверхні, які контактують з продуктами, мають бути придатними для чищення та миття і стійкими до відповідних мийних засобів.

12 грудня 2021 року
Що таке система НАССР і як її застосовувати
Що таке система НАССР і як її застосовувати
Українське законодавство висуває низку вимог, яким мають відповідати оператори ринку харчових продуктів.
.png)
12 грудня 2021 року
Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися
Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися
У закладах освіти обов’язково потрібно вживати ефективні заходи, щоб не допустити на харчоблоці появи шкідників.

9 грудня 2021 року
-
-
- 1
- 2
-
-