Радять експерти Decide

Що варто знати

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв. Працівники харчоблоку закладу освіти мають також докладати зусиль для того, аби не прийняти неякісну сировину, зокрема контролювати умови, за яких продукти перевозились постачальником. Це предмет окремої програми-передумови системи НАССР.

іконка годинника 19 січня 2022 року

Водопостачання закладу освіти

Водопостачання закладу освіти

У їдальні, харчоблоці, буфеті та в інших приміщеннях закладу освіти потрібно забезпечити проточну гарячу та холодну воду.

іконка годинника 22 грудня 2021 року

Бракераж в закладах освіти

Бракераж в закладах освіти

Бракераж — перевірка харчових продуктів або готових страв та виробів з метою встановлення наявності або відсутності браку. Це контроль за виходом, безпечністю та якістю страв.

іконка годинника 14 грудня 2021 року

Вимоги до стану комунікацій

Вимоги до стану комунікацій

До кожного виду технічних комунікацій передбачені окремі вимоги, дотримання яких спрямоване на те, щоб не допустити забруднення продуктів.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Поводження з відходами

Поводження з відходами

Важливим заходом безпеки на харчоблоці, який запобігає ризику забруднення продуктів та появи шкідників, є правильне поводження з відходами. Законодавство визначає чіткі норми, яких мають дотримуватися всі оператори ринку харчових продуктів.

Поводження з відходами в закладах освіти. перекреслене зображення сміття в пакеті та свіжих продуктів поряд

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Здоров’я та забезпечення персоналу

Здоров’я та забезпечення персоналу

Працівники харчоблока мають пройти навчання на тему гігієни персоналу, проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди з відповідними підтвердженнями, не мати протипоказань до роботи з продуктами.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Зонування та середовище харчоблока

Зонування та середовище харчоблока

Перехресне забруднення на харчоблоці — одна з основних загроз, яка здатна завдати шкоди не лише здоров’ю, а й життю дитини.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Вимоги до харчових продуктів, які надходять у заклади освіти, і супровідної документації

Вимоги до харчових продуктів, які надходять у заклади освіти, і супровідної документації

У харчоблоках часто неможливо користуватися такими інструментами оцінювання постачальників і вхідного контролю, як аудит постачальників чи лабораторні дослідження.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Вимоги до стану обладнання

Вимоги до стану обладнання

Обладнання харчоблока слід підтримувати в справному стані, використовувати за призначенням відповідно до інструкцій виробника, а також мати до нього впроваджену систему технічного обслуговування.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання

Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання

Усі оператори ринку, якими є й харчоблоки закладів освіти, зобов’язані створювати належні умови для зберігання не лише харчових продуктів, а й допоміжних матеріалів для перероблювання сировини, предметів і матеріалів, що контактують з продуктами.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Маркування

Маркування

Важливим чинником безпеки на харчоблоці є простежуваність — можливість документально ідентифікувати оператора ринку, час, місце, предмет та інші умови постачання (продажу) товару.

іконка годинника 13 грудня 2021 року

Який транспорт може доставляти продукти до закладів освіти

Який транспорт може доставляти продукти до закладів освіти

Законодавство зобов’язує всіх постачальників, зокрема тих, що доставляють продукти до закладів освіти, використовувати лише транспорт, який:

іконка годинника 12 грудня 2021 року

Чистота поверхонь

Чистота поверхонь

Поверхні, які контактують з продуктами, мають бути придатними для чищення та миття і стійкими до відповідних мийних засобів.

іконка годинника 12 грудня 2021 року

Що таке система НАССР і як її застосовувати

Що таке система НАССР і як її застосовувати

Українське законодавство висуває низку вимог, яким мають відповідати оператори ринку харчових продуктів.

іконка годинника 12 грудня 2021 року

Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися

Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися

У закладах освіти обов’язково потрібно вживати ефективні заходи, щоб не допустити на харчоблоці появи шкідників.

іконка годинника 9 грудня 2021 року

  • Перейти на першу сторінку - недоступно
  • Перейти на попередню сторінку - недоступно
  • 1
  • 2
  • Перейти на наступну сторінку
  • Перейти на останню сторінку