Радять експерти Decide

Що варто знати

Здоров’я та забезпечення персоналу

Здоров’я та забезпечення персоналу

Працівники харчоблока мають пройти навчання на тему гігієни персоналу, проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди з відповідними підтвердженнями, не мати протипоказань до роботи з продуктами.

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв. Працівники харчоблоку закладу освіти мають також докладати зусиль для того, аби не прийняти неякісну сировину, зокрема контролювати умови, за яких продукти перевозились постачальником. Це предмет окремої програми-передумови системи НАССР.

Вимоги до стану приміщень

Вимоги до стану приміщень

Належне утримання приміщень харчоблока також впливає на безпечність харчових продуктів.

Водопостачання закладу освіти

Водопостачання закладу освіти

У їдальні, харчоблоці, буфеті та в інших приміщеннях закладу освіти потрібно забезпечити проточну гарячу та холодну воду.

Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання

Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання

Усі оператори ринку, якими є й харчоблоки закладів освіти, зобов’язані створювати належні умови для зберігання не лише харчових продуктів, а й допоміжних матеріалів для перероблювання сировини, предметів і матеріалів, що контактують з продуктами.

Зберігання продуктів. Температурний режим

Зберігання продуктів. Температурний режим

Продукти можна зберігати різними способами: у кімнаті, холодильному або морозильному обладнанні.

Зонування та середовище харчоблока

Зонування та середовище харчоблока

Перехресне забруднення на харчоблоці — одна з основних загроз, яка здатна завдати шкоди не лише здоров’ю, а й життю дитини.

Маркування

Маркування

Важливим чинником безпеки на харчоблоці є простежуваність — можливість документально ідентифікувати оператора ринку, час, місце, предмет та інші умови постачання (продажу) товару.

Поводження з відходами

Поводження з відходами

Важливим заходом безпеки на харчоблоці, який запобігає ризику забруднення продуктів та появи шкідників, є правильне поводження з відходами. Законодавство визначає чіткі норми, яких мають дотримуватися всі оператори ринку харчових продуктів.

Поводження з відходами в закладах освіти. перекреслене зображення сміття в пакеті та свіжих продуктів поряд

Чистота поверхонь

Чистота поверхонь

Поверхні, які контактують з продуктами, мають бути придатними для чищення та миття і стійкими до відповідних мийних засобів.

Що таке система НАССР і як її застосовувати

Що таке система НАССР і як її застосовувати

Українське законодавство висуває низку вимог, яким мають відповідати оператори ринку харчових продуктів.

Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися

Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися

У закладах освіти обов’язково потрібно вживати ефективні заходи, щоб не допустити на харчоблоці появи шкідників.

Який транспорт може доставляти продукти до закладів освіти

Який транспорт може доставляти продукти до закладів освіти

Законодавство зобов’язує всіх постачальників, зокрема тих, що доставляють продукти до закладів освіти, використовувати лише транспорт, який:

Вимоги до стану обладнання

Вимоги до стану обладнання

Обладнання харчоблока слід підтримувати в справному стані, використовувати за призначенням відповідно до інструкцій виробника, а також мати до нього впроваджену систему технічного обслуговування.

Вимоги до стану комунікацій

Вимоги до стану комунікацій

До кожного виду технічних комунікацій передбачені окремі вимоги, дотримання яких спрямоване на те, щоб не допустити забруднення продуктів.