Що варто знати про НАССР (ХАССП)
Що варто знати
Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач
Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач
Що таке НАССР та як його правильно читати? Коли і хто має впровадити процедури, засновані на принципах НАССР? Чому гігієнічні вимоги є настільки важливими?

Вимоги до утилізації харчових відходів при організації харчування в закладах освіти, відпочинку та оздоровлення
Свіжість харчових продуктів – один із важливих факторів їх якості.
Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила
Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила
Заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил безпечності води.

Про контроль харчових продуктів, які надходять в заклади освіти та супровідної документації
Про контроль харчових продуктів, які надходять в заклади освіти та супровідної документації
Стаття містить рекомендації з організації вхідного контролю харчових продуктів та поради щодо забезпечення вимог контрою на етапі проведення закупівель.

Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року
Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року
Основне завдання ДПСС в реформі системи шкільного харчування – створити сервіс, який би дійсно контролював ситуацію у європейському розумінні цього терміну і виступав у підтримку інтересів закладів освіти, дітей, вчителів, батьків.
Готуємося до нового навчального року. Чек-лист самоперевірки
Готуємося до нового навчального року. Чек-лист самоперевірки
Міністерство економіки пропонує керівникам закладів освіти перелік питань для проведення самооцінки готовності загальноосвітніх навчальних закладів до нового навчального періоду стосовно організації харчування учнів.
Вимоги до безпечності харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з ними
Вимоги до безпечності харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з ними
Вимоги до харчових продуктів узгоджуються замовнииком з постачальником перед початком співпраці з доставки харчових продуктів чи інших об’єктів санітарних заходів.

Періодичність завезення продуктів та вимоги до транспорту
Періодичність завезення продуктів та вимоги до транспорту
Частота та обсяг завезення харчових продуктів і продовольчої сировини повинні залежати від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад. чЧстота завозу повинна становити 2-3 рази на тиждень

Загальні правила проведення бракеражу готових страв та виробів
Загальні правила проведення бракеражу готових страв та виробів
Щоб їжа завжди була якісною і відповідала усім необхідним стандартам, відповідальні за організацію харчування особи зобов'язані знати, які існують правила проведення бракеражу.
Про перевірки – офіційні та внутрішні
Про перевірки – офіційні та внутрішні
Під час перевірок основна увага приділяється виконанню процедур на практиці, а не тільки веденню документації, тому виробникам потрібно пам’ятати, що наявність інструкцій та ведення документів і записів не є їх основною метою

Принцип НАССР №7. Документування
Принцип НАССР №7. Документування
Законодавство вимагає, щоб усі заходи, які стосуються впровадження принципів НАССР, були задокументовані

Принцип НАССР №6. Валідація. Впровадження. Верифікація.
Принцип НАССР №6. Валідація. Впровадження. Верифікація.
Він включає валідацію, верифікацію та наступне вдосконалення системи. Застосування цих методів є набагато ширшим, ніж лише перевірка ефективності самих принципів НАССР.

Принцип НАССР №5. Встановлення коригувальних дій
Принцип НАССР №5. Встановлення коригувальних дій
Для кожної критичної точки контролю (ККТ) повинен бути розроблений порядок дій у випадку перевищення критичних меж. Ці заходи містять як виправлення ситуації – корекції, так і визначення та усунення причини невідповідності.

Принцип НАССР №4. Встановлення процедур моніторингу
Принцип НАССР №4. Встановлення процедур моніторингу
Моніторинг важливий для того, аби вчасно виявити втрату контролю над критичною точкою з метою швидкого реагування та впровадження коригувальних дій. Якщо моніторинг здійснюється періодично, то необхідно його робити з такими інтервалами, щоб продукція, виготовлена між двома послідовними вимірюваннями, не була видана споживачеві.
.png)
Принцип НАССР №3. Встановлення критичних меж для ККТ
Принцип НАССР №3. Встановлення критичних меж для ККТ
Для кожної критичної точки контролю (ККТ) потрібно встановити критичні межі. Йдеться про крайні прийнятні значення (показники/параметри технологічного процесу), які відділяють виготовлення безпечного продукту від небезпечного.
