Яким нормативним актом встановлено перелік продуктів заборонених для реалізації у шкільних буфетах?
Продукти. Меню. Страви. Напої
Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти», який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. До переліку таких продуктів входять:
- Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
- Вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
- М'ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- Рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількості солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
- Продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (трансжирів);
- Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
- Непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;
- Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
- Газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
- Кава та кавові напої;
- Гриби;
- Продукція домашнього виробництва.