Безпечність харчування

Останні матеріали

Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач

Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач

Що таке НАССР та як його правильно читати? Коли і хто має впровадити процедури, засновані на принципах НАССР? Чому гігієнічні вимоги є настільки важливими?

Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила

Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила

Заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил безпечності води.

Здоров’я та забезпечення персоналу

Здоров’я та забезпечення персоналу

Працівники харчоблока мають пройти навчання на тему гігієни персоналу, проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди з відповідними підтвердженнями, не мати протипоказань до роботи з продуктами.

Про контроль харчових продуктів, які надходять в заклади освіти та супровідної документації

Про контроль харчових продуктів, які надходять в заклади освіти та супровідної документації

Стаття містить рекомендації з організації вхідного контролю харчових продуктів та поради щодо забезпечення вимог контрою на етапі проведення закупівель.

Зображення вантажної машини ПРОДУКТИ біля школи

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар

Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв. Працівники харчоблоку закладу освіти мають також докладати зусиль для того, аби не прийняти неякісну сировину, зокрема контролювати умови, за яких продукти перевозились постачальником. Це предмет окремої програми-передумови системи НАССР.

Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року

Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року

Основне завдання ДПСС в реформі системи шкільного харчування – створити сервіс, який би дійсно контролював ситуацію у європейському розумінні цього терміну і виступав у підтримку інтересів закладів освіти, дітей, вчителів, батьків.

Вимоги до стану приміщень

Вимоги до стану приміщень

Належне утримання приміщень харчоблока також впливає на безпечність харчових продуктів.

Водопостачання закладу освіти

Водопостачання закладу освіти

У їдальні, харчоблоці, буфеті та в інших приміщеннях закладу освіти потрібно забезпечити проточну гарячу та холодну воду.

Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання

Зберігання продуктів. Приміщення та обладнання

Усі оператори ринку, якими є й харчоблоки закладів освіти, зобов’язані створювати належні умови для зберігання не лише харчових продуктів, а й допоміжних матеріалів для перероблювання сировини, предметів і матеріалів, що контактують з продуктами.

Зберігання продуктів. Температурний режим

Зберігання продуктів. Температурний режим

Продукти можна зберігати різними способами: у кімнаті, холодильному або морозильному обладнанні.

Зонування та середовище харчоблока

Зонування та середовище харчоблока

Перехресне забруднення на харчоблоці — одна з основних загроз, яка здатна завдати шкоди не лише здоров’ю, а й життю дитини.

Маркування

Маркування

Важливим чинником безпеки на харчоблоці є простежуваність — можливість документально ідентифікувати оператора ринку, час, місце, предмет та інші умови постачання (продажу) товару.

Поводження з відходами

Поводження з відходами

Важливим заходом безпеки на харчоблоці, який запобігає ризику забруднення продуктів та появи шкідників, є правильне поводження з відходами. Законодавство визначає чіткі норми, яких мають дотримуватися всі оператори ринку харчових продуктів.

Поводження з відходами в закладах освіти. перекреслене зображення сміття в пакеті та свіжих продуктів поряд

Чистота поверхонь

Чистота поверхонь

Поверхні, які контактують з продуктами, мають бути придатними для чищення та миття і стійкими до відповідних мийних засобів.