Як організувати дієтичне харчування у школі, якщо в закладі освіти є посада сестри медичної, а посада сестри медичної з дієтичного харчування відсутня?
У закладах освіти організовуються умови для забезпечення харчування учнів з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози. Типовими штатними нормативами закладів освіти, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 06.12.2010 № 1205 (із змінами), передбачено введення посад сестри медичної і сестри медичної з дієтичного харчування залежно від кількості дітей у закладі освіти. Відповідно до статті 38 Закону України « Про повну загальну середню освіту» керівник закладу загальної середньої освіти має право вирішувати питання, пов’язані з трудовими відносинами, відповідно до вимог законодавства. Складання меню, зокрема для дітей з особливими дієтичними потребами, покладається на медичного працівника закладу освіти. Тобто як на сестру медичну, так і на сестру медичну з дієтичного харчування - залежно від штату закладу освіти. Однак, якщо у закладі освіти медичний працівникі відсутній, таке повноваження покладається на відповідальну особу. Це передбачено Порядком організації харчування . Для організації дієтичного харчування у школі слід послуговуватись вимогами Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, а також окремими додатками норм харчування, затверджених постановою КМУ від 24 березня 2021 №305.