Навіщо обмежувати кількість солі та цукру в закладах освіти, адже їжа буде не смачною?
Продукти. Меню. Страви. Напої
Споживання цукру та солі залежить від харчових звичок кожної конкретної людини. Таким чином кожен із нас може сам корегувати кількість солі та цукру, поступово зменшуючи їх споживання без "шкоди" смаковим властивостям страв. Помірне споживання солі (менше 5 г на добу для дорослих) та цукру (менше 50 г на добу для дорослих, та 25 г на добу для дітей) асоційовано зі зменшенням рівнів неінфекційних захворювань з-поміж дітей та дорослих. Високий рівень споживання цукру призводить до зайвої ваги й ожиріння, підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і діабету. Надмірне захоплення солодощами й солодкими напоями, зокрема фруктовими соками, спричиняє карієс зубів.
Довідково: за офіційною інформацією МОЗ дев’ять із десяти передчасних смертей (у віці до 70 років) в українців зумовлені неінфекційними захворюваннями. З-поміж останніх найбільш поширеними є чотири групи нозологій – серцево-судинні захворювання (ССЗ), рак, діабет та хронічні обструктивні захворювання легень. ССЗ стали причиною 67% смертей в Україні у 2017 році.