Керівникам закладів
Що варто знати
Аналітика оскарження закупівель у сфері шкільного харчування на 2022 рік до АМКУ
Аналітика оскарження закупівель у сфері шкільного харчування на 2022 рік до АМКУ
За період листопад-січень 2021-2022 рр. було подано 129 скарг
20 лютого 2022 року
Про організацію харчування у перехідний період
Про організацію харчування у перехідний період
Однією з ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набрала чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набрали чинності з 1 вересня 2021 року.

1 лютого 2022 року
Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню
Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню
За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразків меню закладів освіти, з яких 3 тисячі відправили на доопрацювання через неправильне дотримання норм кількості білків, жирів та вуглеводів, цукру і солі, одноманітність страв та недостатню або завищену енергетичну цінність їжі.
1 лютого 2022 року
Загальний аналіз скарг на закупівлі на 2022 рік, розглянутих АМКУ за 3 місяці
Загальний аналіз скарг на закупівлі на 2022 рік, розглянутих АМКУ за 3 місяці
На запит платформи «Знаїмо» Антимонопольним комітетом України були проаналізовані помилки у публічних закупівлях, що проводились у листопаді – січні 2021-2022р.р. для сфери харчування у закладах освіти.
31 січня 2022 року
Як організовувати харчування в закладі освіти
Як організовувати харчування в закладі освіти
Кожен заклад освіти має свої особливості: приміщення, режим навчання, кількість учнів, кадри тощо. Тож і харчування слід організовувати, враховуючи ці особливості. Є чотири головні питання, на які слід відповісти, організовуючи харчування: Режим або кратність: скільки разів на день мають їсти учні у закладі?

31 січня 2022 року
Безпосередньо за організацію харчування дітей у закладах освіти відповідають засновники та керівники цих закладів. Вони мають гарантувати дотримання вимог санітарного законодавства, безпечність та якість продуктів і страв. Про це йдеться у статті 20 закону «Про повну загальну середню освіту».
28 січня 2022 року
Перші кроки реформи: коментують директори шкіл
Перші кроки реформи: коментують директори шкіл
Добігає кінця перший місяць повномасштабного впровадження реформи, і ми вирішили поспілкуватись із закладами та громадами щодо проблем і успіхів її становлення.
28 січня 2022 року
Від 1 січня 2022 року за організацію і проведення закупівель має відповідати уповноважена особа — працівник, якого призначає замовник закупівель (заклади освіти, місцеві органи управління освіти). До того часу за це можуть продовжувати відповідати тендерні комітети.
22 грудня 2021 року
Як убезпечити дітей від неякісної їжі
Як убезпечити дітей від неякісної їжі
Аби діти не отримали небезпечної та неякісної їжі, у закладах освіти обов’язково проводять бракераж.

22 грудня 2021 року
Головне про публічні закупівлі
Головне про публічні закупівлі
Порядок організації і здійснення закупівель продуктів або послуг з організації харчування у закладі освіти визначено законом України «Про публічні закупівлі». Замовником закупівлі зазвичай є орган управління освіти місцевої ради або адміністрації, яка є засновником закладу. Втім сам заклад також може проводити закупівлі, якщо має фінансову автономію.
22 грудня 2021 року
Наразі законодавчо не визначено ані типового, ані орієнтовного переліку обладнання для шкільних харчоблоків. Тож, облаштовуючи чи модернізуючи харчоблок, слід зважати на особливості закладу й на те, як у ньому організоване харчування.

22 грудня 2021 року
Харчування дітей під час карантину
Харчування дітей під час карантину
З початком пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) безліч сфер суспільного життя вимушені були перелаштуватись та навчитись жити за новими правилами. Сфера освіти не стала виключенням та прийняла цей нелегкий виклик.

15 грудня 2021 року
Хто має право на безоплатне харчування
Хто має право на безоплатне харчування
Окремим категоріям дітей держава гарантує можливість безоплатно харчуватися у закладах освіти. Важливо, що цей перелік пільгових категорій час від часу оновнюється — директорам та засновникам закладів освіти потрібно на це зважати.
14 грудня 2021 року
Вимоги до облаштування харчоблоку школи чи дитсадка визначені в державних будівельних нормах для закладів освіти і дошкільної освіти, а також у санітарних регламентах для шкіл і садків.

14 грудня 2021 року
Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування
Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування
Якщо заклад організовує харчування дітей самотужки, його штат має бути укомплектований кваліфікованими працівниками їдальні. Повинен бути й медичний працівник. Призначати працівників та визначати їхні посадові обов’язки — повноваження керівника закладу.

14 грудня 2021 року
-
-
- 1
- 2
-
-