Керівникам закладів

Що варто знати

Про організацію харчування у перехідний період

Про організацію харчування у перехідний період

Однією з ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набрала чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набрали чинності з 1 вересня 2021 року.

іконка годинника 1 лютого 2022 року

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню

За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразків меню закладів освіти, з яких 3 тисячі відправили на доопрацювання через неправильне дотримання норм кількості білків, жирів та вуглеводів, цукру і солі, одноманітність страв та недостатню або завищену енергетичну цінність їжі.

іконка годинника 1 лютого 2022 року

Загальний аналіз скарг на закупівлі на 2022 рік, розглянутих АМКУ за 3 місяці

Загальний аналіз скарг на закупівлі на 2022 рік, розглянутих АМКУ за 3 місяці

На запит платформи «Знаїмо» Антимонопольним комітетом України були проаналізовані помилки у публічних закупівлях, що проводились у листопаді – січні 2021-2022р.р. для сфери харчування у закладах освіти.

іконка годинника 31 січня 2022 року

Як організовувати харчування в закладі освіти

Як організовувати харчування в закладі освіти

Кожен заклад освіти має свої особливості: приміщення, режим навчання, кількість учнів, кадри тощо. Тож і харчування слід організовувати, враховуючи ці особливості. Є чотири головні питання, на які слід відповісти, організовуючи харчування: Режим або кратність: скільки разів на день мають їсти учні у закладі?

іконка годинника 31 січня 2022 року

Хто за що відповідає

Хто за що відповідає

Безпосередньо за організацію харчування дітей у закладах освіти відповідають засновники та керівники цих закладів. Вони мають гарантувати дотримання вимог санітарного законодавства, безпечність та якість продуктів і страв. Про це йдеться у статті 20 закону «Про повну загальну середню освіту».

іконка годинника 28 січня 2022 року

Перші кроки реформи: коментують директори шкіл

Перші кроки реформи: коментують директори шкіл

Добігає кінця перший місяць повномасштабного впровадження реформи, і ми вирішили поспілкуватись із закладами та громадами щодо проблем і успіхів її становлення.

іконка годинника 28 січня 2022 року

Про уповноважену особу

Про уповноважену особу

Від 1 січня 2022 року за організацію і проведення закупівель має відповідати уповноважена особа — працівник, якого призначає замовник закупівель (заклади освіти, місцеві органи управління освіти). До того часу за це можуть продовжувати відповідати тендерні комітети.

іконка годинника 22 грудня 2021 року

Як убезпечити дітей від неякісної їжі

Як убезпечити дітей від неякісної їжі

Аби діти не отримали небезпечної та неякісної їжі, у закладах освіти обов’язково проводять бракераж.

іконка годинника 22 грудня 2021 року

Головне про публічні закупівлі

Головне про публічні закупівлі

Порядок організації і здійснення закупівель продуктів або послуг з організації харчування у закладі освіти визначено законом України «Про публічні закупівлі». Замовником закупівлі зазвичай є орган управління освіти місцевої ради або адміністрації, яка є засновником закладу. Втім сам заклад також може проводити закупівлі, якщо має фінансову автономію.

іконка годинника 22 грудня 2021 року

Про облаштування харчоблока

Про облаштування харчоблока

Наразі законодавчо не визначено ані типового, ані орієнтовного переліку обладнання для шкільних харчоблоків. Тож, облаштовуючи чи модернізуючи харчоблок, слід зважати на особливості закладу й на те, як у ньому організоване харчування.

іконка годинника 22 грудня 2021 року

Харчування дітей під час карантину

Харчування дітей під час карантину

З початком пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) безліч сфер суспільного життя вимушені були перелаштуватись та навчитись жити за новими правилами. Сфера освіти не стала виключенням та прийняла цей нелегкий виклик.

іконка годинника 15 грудня 2021 року

Хто має право на безоплатне харчування

Хто має право на безоплатне харчування

Окремим категоріям дітей держава гарантує можливість безоплатно харчуватися у закладах освіти. Важливо, що цей перелік пільгових категорій час від часу оновнюється — директорам та засновникам закладів освіти потрібно на це зважати.

іконка годинника 14 грудня 2021 року

Про приміщення харчоблока

Про приміщення харчоблока

Вимоги до облаштування харчоблоку школи чи дитсадка визначені в державних будівельних нормах для закладів освіти і дошкільної освіти, а також у санітарних регламентах для шкіл і садків.

іконка годинника 14 грудня 2021 року

Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування

Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування

Якщо заклад організовує харчування дітей самотужки, його штат має бути укомплектований кваліфікованими працівниками їдальні. Повинен бути й медичний працівник. Призначати працівників та визначати їхні посадові обов’язки — повноваження керівника закладу.

іконка годинника 14 грудня 2021 року

  • Перейти на першу сторінку - недоступно
  • Перейти на попередню сторінку - недоступно
  • 1
  • 2
  • Перейти на наступну сторінку
  • Перейти на останню сторінку