Керівникам закладів

Що варто знати

Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила

Безпечність води у закладах освіти: нагадуємо основні правила

Заклади освіти, у яких навчальний процес триває в очному режимі, мають дотримуватися правил безпечності води.

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню

За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразків меню закладів освіти, з яких 3 тисячі відправили на доопрацювання через неправильне дотримання норм кількості білків, жирів та вуглеводів, цукру і солі, одноманітність страв та недостатню або завищену енергетичну цінність їжі.

Загальний аналіз скарг на закупівлі на 2022 рік, розглянутих АМКУ за 3 місяці

Загальний аналіз скарг на закупівлі на 2022 рік, розглянутих АМКУ за 3 місяці

На запит платформи «Знаїмо» Антимонопольним комітетом України були проаналізовані помилки у публічних закупівлях, що проводились у листопаді – січні 2021-2022р.р. для сфери харчування у закладах освіти.

Перші кроки реформи: коментують директори шкіл

Перші кроки реформи: коментують директори шкіл

Добігає кінця перший місяць повномасштабного впровадження реформи, і ми вирішили поспілкуватись із закладами та громадами щодо проблем і успіхів її становлення.

Як правильно облаштувати харчоблок у закладі освіти?

Як правильно облаштувати харчоблок у закладі освіти?

3-D анімоване відео. Вимоги до облаштування харчоблоку в закладі освіти прописані в Державних будівельних нормах, санітарних регламентах і гігієнічних вимогах до приміщень харчоблоків. Як його правильно облаштувати – дізнавайтеся у 3D-турі шкільним харчоблоком.

Напис Як правильно облаштувати харчоблок у закладі освіти? біля 3-Д зображення фасаду школи

Про організацію харчування у перехідний період

Про організацію харчування у перехідний період

Однією з ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набрала чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набрали чинності з 1 вересня 2021 року.

Інклюзивність шкільних їдалень

Інклюзивність шкільних їдалень

Особливості інклюзивного середовища в їдальні

Безбар'єрне середовище обідньої зали

Безбар'єрне середовище обідньої зали

Безбар’єрність та інклюзивність є наскрізною лінією освітнього законодавства. Зокрема, йдеться про забезпечення вільного та безпечного пересування будівлею закладу освіти — важливо, що не тільки в коридорах та класах, а й в інших приміщеннях, зокрема й у шкільних їдальнях.

Харчування дітей під час карантину

Харчування дітей під час карантину

З початком пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) безліч сфер суспільного життя вимушені були перелаштуватись та навчитись жити за новими правилами. Сфера освіти не стала виключенням та прийняла цей нелегкий виклик.

Харчування в закладах дошкільної освіти: що змінюється

Харчування в закладах дошкільної освіти: що змінюється

Реформа шкільного харчування, ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською, – це не лише оновлення підходів до харчування у школах. Для садочків також передбачено низку змін та новацій.

Про культуру здорового харчування

Про культуру здорового харчування

У дитсадку, школі та інших закладах освіти діти мають, крім усього іншого, вчитися розуміти, що означає бути здоровим і що для цього потрібно робити. Зокрема, це стосується і правильних, здорових звичок щодо їжі.

Про уповноважену особу

Про уповноважену особу

Від 1 січня 2022 року за організацію і проведення закупівель має відповідати уповноважена особа — працівник, якого призначає замовник закупівель (заклади освіти, місцеві органи управління освіти). До того часу за це можуть продовжувати відповідати тендерні комітети.

Як убезпечити дітей від неякісної їжі

Як убезпечити дітей від неякісної їжі

Аби діти не отримали небезпечної та неякісної їжі, у закладах освіти обов’язково проводять бракераж.

Головне про публічні закупівлі

Головне про публічні закупівлі

Порядок організації і здійснення закупівель продуктів або послуг з організації харчування у закладі освіти визначено законом України «Про публічні закупівлі». Замовником закупівлі зазвичай є орган управління освіти місцевої ради або адміністрації, яка є засновником закладу. Втім сам заклад також може проводити закупівлі, якщо має фінансову автономію.