Керівникам закладів

Теми

Останні матеріали

Типова освітня програма підвищення кваліфікації керівників закладів освіти

Типова освітня програма підвищення кваліфікації керівників закладів освіти

Програма розроблена відповідно до актуальних норм і вимог організації харчування в школах та дитячих садочках й може застосовуватися під час підвищення кваліфікації в закладах післядипломної освіти.

Банери для облаштування в укриттях

Банери для облаштування в укриттях

Інформаційні банери, за допомогою яких діти, які впродовж тривалого часу знаходяться в укриттях, зможуть щоденно отримувати навички здорового харчування, закріплювати їх і практикувати як між собою, так і вдома.

Харчування дітей під час карантину

Харчування дітей під час карантину

З початком пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) безліч сфер суспільного життя вимушені були перелаштуватись та навчитись жити за новими правилами. Сфера освіти не стала виключенням та прийняла цей нелегкий виклик.

Про облаштування харчоблока

Про облаштування харчоблока

Наразі законодавчо не визначено ані типового, ані орієнтовного переліку обладнання для шкільних харчоблоків. Тож, облаштовуючи чи модернізуючи харчоблок, слід зважати на особливості закладу й на те, як у ньому організоване харчування.

Головне про публічні закупівлі

Головне про публічні закупівлі

Порядок організації і здійснення закупівель продуктів або послуг з організації харчування у закладі освіти визначено законом України «Про публічні закупівлі». Замовником закупівлі зазвичай є орган управління освіти місцевої ради або адміністрації, яка є засновником закладу. Втім сам заклад також може проводити закупівлі, якщо має фінансову автономію.

Про уповноважену особу

Про уповноважену особу

Від 1 січня 2022 року за організацію і проведення закупівель має відповідати уповноважена особа — працівник, якого призначає замовник закупівель (заклади освіти, місцеві органи управління освіти). До того часу за це можуть продовжувати відповідати тендерні комітети.

Як убезпечити дітей від неякісної їжі

Як убезпечити дітей від неякісної їжі

Аби діти не отримали небезпечної та неякісної їжі, у закладах освіти обов’язково проводять бракераж.

Як організовувати харчування в закладі освіти

Як організовувати харчування в закладі освіти

Кожен заклад освіти має свої особливості: приміщення, режим навчання, кількість учнів, кадри тощо. Тож і харчування слід організовувати, враховуючи ці особливості. Є чотири головні питання, на які слід відповісти, організовуючи харчування: Режим або кратність: скільки разів на день мають їсти учні у закладі?

Хто за що відповідає

Хто за що відповідає

Безпосередньо за організацію харчування дітей у закладах освіти відповідають засновники та керівники цих закладів. Вони мають гарантувати дотримання вимог санітарного законодавства, безпечність та якість продуктів і страв. Про це йдеться у статті 20 закону «Про повну загальну середню освіту».

Хто має право на безоплатне харчування

Хто має право на безоплатне харчування

Окремим категоріям дітей держава гарантує можливість безоплатно харчуватися у закладах освіти. Важливо, що цей перелік пільгових категорій час від часу оновнюється — директорам та засновникам закладів освіти потрібно на це зважати.

Про приміщення харчоблока

Про приміщення харчоблока

Вимоги до облаштування харчоблоку школи чи дитсадка визначені в державних будівельних нормах для закладів освіти і дошкільної освіти, а також у санітарних регламентах для шкіл і садків.

Вимоги до кухарів закладів освіти

Вимоги до кухарів закладів освіти

Добирати працівників їдальні, що відповідають кваліфікаційним вимогам, зокрема кухарів — задача керівника закладу освіти. Кваліфікаційні вимоги до них визначені в Довіднику кваліфікаційних професій працівників.

Як розрахуватися у шкільній їдальні

Як розрахуватися у шкільній їдальні

Як правило, учні можуть платити в їдальні лише готівкою або попередньо придбавши за готівку абонементи чи талони. Однак у 2021 року набув чинності новий Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Про культуру здорового харчування

Про культуру здорового харчування

У дитсадку, школі та інших закладах освіти діти мають, крім усього іншого, вчитися розуміти, що означає бути здоровим і що для цього потрібно робити. Зокрема, це стосується і правильних, здорових звичок щодо їжі.

Харчування в закладах дошкільної освіти: що змінюється

Харчування в закладах дошкільної освіти: що змінюється

Реформа шкільного харчування, ініційована дружиною Президента України Оленою Зеленською, – це не лише оновлення підходів до харчування у школах. Для садочків також передбачено низку змін та новацій.