Сторінка кухаря, технолога
Що варто знати
Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач
Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач
Що таке НАССР та як його правильно читати? Коли і хто має впровадити процедури, засновані на принципах НАССР? Чому гігієнічні вимоги є настільки важливими?

Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню
Перші кроки реформи: ділимось досвідом впровадження меню
За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразків меню закладів освіти, з яких 3 тисячі відправили на доопрацювання через неправильне дотримання норм кількості білків, жирів та вуглеводів, цукру і солі, одноманітність страв та недостатню або завищену енергетичну цінність їжі.
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування
У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нових норм харчування.

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки
Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки
У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нового меню .

Закупівлі в брутто, норми — у нетто. Що робити?
Закупівлі в брутто, норми — у нетто. Що робити?
Нові норми харчування, окрім концептуального підходу до здорового харчування, також мають низку технічних новацій.
Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування
Таблиця хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування
Хімічний склад та енергетична цінність деяких продуктів харчування
Норми відходів при холодній і втрат при тепловій обробці плодів та ягід
Норми відходів при холодній і втрат при тепловій обробці плодів та ягід
Норми відходів при холодній і втрат при тепловій обробці плодів та ягід
Норми відходів при холодній і втрат при тепловій обробці овочів
Норми відходів при холодній і втрат при тепловій обробці овочів
Норми відходів при холодній і втрат при тепловій обробці овочів
Співвідношення крупи й рідини під час приготування каш
Співвідношення крупи й рідини під час приготування каш
Співвідношення крупи й рідини під час приготування каш
Відходи при холодній обробці риби замороженої
Відходи при холодній обробці риби замороженої
Відходи при холодній обробці риби замороженої
Втрати при холодній обробці, зберіганні й нарізанні
Втрати при холодній обробці, зберіганні й нарізанні
Втрати при холодній обробці, зберіганні й нарізанні
Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар
Постачання продуктів: як закладу освіти прийняти лише якісний товар
Безпечність та якість страв для дітей залежать не тільки від максимально безпечних умов приготування страв. Працівники харчоблоку закладу освіти мають також докладати зусиль для того, аби не прийняти неякісну сировину, зокрема контролювати умови, за яких продукти перевозились постачальником. Це предмет окремої програми-передумови системи НАССР.
Улюблені страви від шеф-кухарів
Улюблені страви від шеф-кухарів
Презентація авторських страв кухарів закладів освіти з різних областей України-2021

Нове меню, що змінилося?
Меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.
.png)
Зонування та середовище харчоблока
Зонування та середовище харчоблока
Перехресне забруднення на харчоблоці — одна з основних загроз, яка здатна завдати шкоди не лише здоров’ю, а й життю дитини.
