Що варто знати

Що варто знати

Не солодити й не досолювати!

Не солодити й не досолювати!

5 запитань і відповідей, що допоможуть краще зрозуміти нове шкільне меню

іконка годинника 21 лютого 2022 року

Особливості організації дієтичного харчування

Особливості організації дієтичного харчування

Якщо говорити про харчування, яке відбувається у закладі освіти, то слід врахувати, що діти та учні, які мають потребу у спеціальному чи дієтичному харчуванні, відвідують звичайні садочки та школи. Але приготування їжі для них вимагає від керівника закладу освіти чи компанії, яка постачає послуги харчування, а також працівників харчоблоку продумати до деталей увесь процес.

іконка годинника 2 лютого 2022 року

Про організацію харчування у перехідний період

Про організацію харчування у перехідний період

Однією з ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набрала чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набрали чинності з 1 вересня 2021 року.

іконка годинника 1 лютого 2022 року

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про меню і техкартки

У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нового меню .

іконка годинника 11 січня 2022 року

Нове меню, що змінилося?

Нове меню, що змінилося?

Меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.

Зображення овочевих ролів з сирною начинкою, скріплених шпажками на тарілках

іконка годинника 5 січня 2022 року

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування

Найскладніші питання до Євгена Клоптенка: Про норми і вартість харчування

У статті ви знайдете відповіді на найпоширеніші питання, які допоможуть вам розібратися у процесі впровадження в закладах освіти нових норм харчування.

іконка годинника 24 грудня 2021 року

Як застосувати нові норми

Як застосувати нові норми

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» містить Норми харчування на конкретний прийом їжі у нетто. Відповідно до пункту 13 Норм для здійснення закупівель вага харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з технологічною документацією на страви та вироби.

іконка годинника 14 грудня 2021 року

Що змінює новий порядок харчування в школах

Що змінює новий порядок харчування в школах

67 грамів цукру на день замість 25, ковбаса й сосиски з величезним вмістом солі замість 5 грамів на день, 400 грамів хліба та булочок замість фруктів, овочів і молочних продуктів.

іконка годинника 12 грудня 2021 року

Про технологічні карти

Про технологічні карти

Технологічна документація на страви та вироби – це документація із зазначенням опису технологічного процесу виробництва продукції, переліку продуктів, продовольчої сировини, речовин і супутніх матеріалів, що застосовуються в процесі приготування, даних про норми їх вмісту в кінцевому харчовому продукті, термін придатності до споживання, умов зберігання, способу реалізації (подання) споживачу, вимог до якості страв та виробів (інформація з Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24 липня 2002 р. № 219).

іконка годинника 12 грудня 2021 року

Асортимент шкільних буфетів

Асортимент шкільних буфетів

Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту. Заборонені до реалізації:

іконка годинника 12 грудня 2021 року

Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку

Скільки поживних речовин потрібно школярам: про норми харчування для дітей різного віку

МОЗ України оновило норми фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. У підготовці норм були враховані рекомендації та стандарти ВООЗ і Європейської агенції з харчової безпеки.

іконка годинника 12 грудня 2021 року

КОРИСНА

КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ

Про харчування з дитинства до зрілого віку, дієти, формування правильного харчування у дітей і підлітків

Фотобук

Фотобук «ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ»

МОН про цільове спрямування державної субвенції місцевим бюджетам на модернізацію харчоблоків ЗЗСО у 2020-2021н.р.

ЩО

ЩО ВАРТО ЗНАТИ ПРО НАССР (ХАССП)

Харчоблоки закладів освіти повинні працювати за системою управління безпечністю харчових продуктів HACCP

ЗАВАНТАЖИТИ

ЗАВАНТАЖИТИ ПОРАДНИК «Здійснюємо якісні закупівлі харчування для закладів освіти»

Практичний порадник для управлінців та керівників закладів від експертів українсько – швейцарського проекту Decide