Які працівники потрібні закладу освіти для організації харчування

Опубліковано:  14 грудня 2021
Працівник їдальні накладає їжу в тарілку біля стендів з їжею.

Якщо заклад освіти організовує харчування дітей самотужки, його штат має бути укомплектований кваліфікованими працівниками їдальні. Окрім того, у ньому повинен бути медичний працівник. Призначати працівників і визначати їхні посадові обов’язки — повноваження керівника закладу.

Типові штатні нормативи для дитсадків, шкіл і спецшкіл (шкіл-інтернатів) визначають максимальну кількість посад працівників їдальні. Утім, за потреби заклади освіти можуть запроваджувати додаткові посади за кошти спеціального фонду.

ШКОЛА 

У штаті шкільної їдальні повинні бути підсобний робітник і комірник, а також кухарі. Кількість кухарських ставок залежить від кількості учнів, які їдять у закладі: 

  • до 60 учнів — пів ставки кухаря, 
  • 60—100 учнів — одна ставка, 
  • 100—200 учнів — півтори ставки, 
  • понад 200 — дві ставки кухаря.

Якщо в школі харчуються понад 60 учнів, у штаті обов’язково повинна бути медична сестра з дієтичного харчування (до 200 учнів — пів ставки, 200 і більше — повна ставка).

СПЕЦШКОЛА (ІНТЕРНАТ)

У спеціальних школах (школах-інтернатах) для дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, існують інші вимоги до штату їдальні, які залежать від кількості груп вихованців. Якщо в такому закладі 8 або більше груп вихованців, додається посада шеф-кухаря, а якщо 16 або більше, можуть бути дві ставки підсобних робітників. 

Якщо груп 4 або більше, у штаті обов’язково має бути медсестра з дієтичного харчування (4—10 груп — пів ставки, 11 і більше — повна ставка).

У спецшколах (інтернатах) передбачено дві ставки кухаря, але якщо серед учнів є загалом не менше ніж 25 сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів (вихованців), які залишаються в закладі у вихідні та святкові дні, додається пів ставки кухаря. Пів ставки кухаря додається й у разі, якщо в школі-інтернаті є дві або більше дошкільні групи.

ДИТЯЧИЙ САДОЧОК

У дитсадках, де діти проводять понад чотири години на день і для них організоване харчування, штат працівників їдальні також залежить від кількості груп. Якщо груп 5 або більше, запроваджується посада комірника (5—7 груп — чверть ставки, 8 груп — пів ставки, 9 і більше — повна ставка). Якщо груп менше, роботу комірника виконують інші працівники кухні.

У садочку з 1—3 групами — пів ставки підсобного робітника, 4—5 груп — повна ставка, 6—8 груп — півтори, 9 і більше груп — дві повні ставки. Для 2—4 груп передбачено чверть ставки медсестри з дієтичного харчування, 5—9 груп — пів ставки, 10 і більше груп — повна ставка.

Що ж до кухарів, то в садочку з однієї групою є одна ставка кухаря, 2—3 групами — півтори, 4—6 групами — дві, 7—9 групами — три. Якщо в садку 10 і більше груп дітей, на додачу до двох ставок кухаря запроваджується посада шеф-кухаря; понад 12 груп — ставка шеф-кухаря і три ставки кухарів.


Школа Спецшкола (інтернат) Дитсадок
Шеф-кухарнемає8 і більше груп — 1 ставка10 і більше груп — 1 ставка
КухарДо 60 учнів — 0,5 ставки
60—100 учнів — 1 ставка
100—200 учнів — 1,5 ставки
200 і більше учнів — 2 ставки
2 ставки

+ 0,5 ставки, якщо є понад 25 учнів-сиріт і таких, що живуть в інтернаті весь час;

+ 0,5 ставки, якщо є дві або більше дошкільні групи
1 група — 1 ставка
2—3 групи — 1,5 ставки
4—6 груп — 2 ставки
7—8 груп — 3 ставки
10 і більше — 2 ставки + шеф-кухар
12 і більше — 3 ставки + шеф-кухар

Медсестра

з дієтичного

харчування
До 60 учнів — немає
60—200 учнів — 0,5 ставки
200 і більше учнів — 1 ставка
До 4 груп — немає
4—10 груп — 0,5 ставки
11 і більше груп — 1 ставка
1 група — немає
2—4 групи — 0,25 ставки
5—9 груп — 0,5 ставки
10 і більше груп — 1 ставка
Комірник1 ставка1 ставкаДо 5 груп — немає
5—7 груп — 0,25 ставки
8 груп — 0,5 ставки
9 і більше груп — 1 ставка
Підсобний
робітник
1 ставкаМенше ніж 16 груп — 1 ставка
16 і більше груп — 2 ставки

1—3 групи — 0,5 ставки
4—5 груп — повна ставка
6—8 груп — 1,5 ставки
9 і більше груп — 2 ставки