Вимоги до приміщень, зберігання та роботи персоналу, що готує безглютенові страви

Вимоги до приміщень, зберігання та роботи персоналу, що готує безглютенові страви

Опубліковано:  02 лютого 2022
На стіл висипана мука, написано та перекреслено слово "Глютен"

Для приготування безглютенових страв рекомендується, за можливості, використовувати окреме приміщення, ізольоване від основного приміщення, в якому готуються звичайні глютеновмісні страви.  

Якщо розміри приміщення недостатні для цього, в такому випадку для приготування безглютенових страв на загальній кухні рекомендується організувати окреме місце, що буде знаходитися на відстані не менше 2 метрів від місця, де готуються глютеновмісні страви з використанням пшеничної муки. При цьому необхідно дотримуватись усіх необхідних вимог щодо гігієни та відсутності перехресної контамінації глютеном.

У випадку використання кухні невеликих розмірів, де неможливо організувати ізольоване приміщення або окреме місце для приготування безглютенових страв, необхідно дотримуватись таких правил:  

  1. Перед приготуванням безглютенових страв необхідно протерти всі робочі поверхні одноразовою ганчіркою з гарячим мильним розчином, промити гарячою чистою водою та витерти сухими одноразовими рушниками.
  2. Спочатку готуються безглютенові страви, потім глютеновмісні страви.
  3. Приготовлені безглютенові страви накриваються, а краще - ретельно упаковуються відповідним чином.
  4. Після приготування глютеновмісних страв, особливо з використанням пшеничної муки, всі робочі поверхні знову ретельно вимиваються і тільки тоді починається роздача готових страв.

ЗБЕРІГАННЯ БЕЗГЛЮТЕНОВИХ ПРОДУКТІВ І СТРАВ

Безглютенові продукти повинні зберігатися у місцях, де можливо забезпечити відсутність перехресної контамінації глютеном. Наприклад, безглютенові інгредієнти повинні зберігатися в окремих промаркованих контейнерах, в окремих шафах або холодильниках або на окремих полицях, що знаходяться над полицями з глютеновмісними інгредієнтами у спільних шафах або холодильниках. 

Після відкриття безглютенову продукцію необхідно зберігати в окремих промаркованих контейнерах з кришкою. У разі розсипання глютеновмісної продукції, наприклад, пшеничної муки, її необхідно негайно зібрати одноразовою ганчіркою, протерти чистою одноразовою ганчіркою всі контейнери, що знаходяться у шафі, та протерти всі кухонні поверхні у цьому приміщенні. 


Матеріал підготовлено ВГО «Українська спілка целіакії». Погоджено МОЗ

Інші теми