Статтями 6 і 15 чинного Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також додатком №1 до нього передбачено обов’язкове зазначення речовин або продуктів, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.
Якщо ви чи ваша дитина має проблеми з харчовими алергенами, то краще завжди мати під рукою перелік речовин та продуктів, які можуть спричинити алергічну реакцію та непереносимість:

Показати детальний опис
Інфографіка
- Перелік речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергичні реакції або непереносимість:
-
- горіхи
- риба
- арахіс
- соя
- молюски та ракоподібні
- злакові вироби що містять глютен
- молочні продукти
- яйця
- селера
- люпин
- насіння кунжуту
- гірчиці
- двуокис сірки та сульфіти.
Крім того, інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості визначено додатком 13 до Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини обов’язково зазначається в меню закладу освіти відповідним індексом в дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів). Інформація з розшифровкою індексів алергенів ( тут лінк на таблицю) або непереносимих речовин розміщується біля меню.
Інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості:
| Індекс алергену | Розшифровка індексів алергенів або непереносимих речовин |
| Г | глютен або його сліди |
| Л | лактоза |
| Ф | фруктоза |
| ЗП | злакові продукти |
| РП | ракоподібні продукти |
| Я | яйця |
| Р | риба |
| А | арахіс |
| СБ | соєві боби |
| МП | молочні продукти |
| ГХ | горіхи |
| С | селера |
| ГЦ | гірчиця |
| К | кунжут |
| ЛП | люпін |
| М | молюски |
Матеріали погоджено МОЗ України