Харчові алергени

Харчові алергени

Опубліковано:  02 лютого 2022
Полуниця, креветки, яйця та інші алергенні продукти.

Статтями 6 і 15 чинного Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», а також додатком №1 до нього  передбачено обов’язкове зазначення речовин або продуктів, які використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються присутніми у готовому продукті, навіть у зміненій формі, що спричиняють алергічні реакції або непереносимість.

Якщо ви чи ваша дитина має проблеми з харчовими алергенами, то краще завжди мати під рукою перелік речовин та продуктів, які можуть спричинити алергічну реакцію  та непереносимість: 


Крім того, інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості визначено додатком 13 до Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

Інформація про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини обов’язково зазначається в меню закладу освіти відповідним індексом в дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів). Інформація з розшифровкою індексів алергенів ( тут лінк на таблицю) або непереносимих речовин розміщується біля меню. 

Інформація про вміст речовин та готові страви/вироби, які призводять до алергічних реакцій або непереносимості:

Індекс алергенуРозшифровка індексів алергенів або непереносимих речовин
Гглютен або його сліди
Ллактоза
Ффруктоза
ЗПзлакові продукти
РПракоподібні продукти
Яяйця
Рриба
Аарахіс
СБсоєві боби
МПмолочні продукти
ГХгоріхи
Сселера
ГЦ гірчиця
Ккунжут
ЛПлюпін
Ммолюски


Матеріали погоджено МОЗ України

Інші теми