За інформацією Держпродспоживслужби територіальні органи служби контролю отримали н погодження та розглянули майже 24 тисячі зразків меню закладів освіти, з яких 3 тисячі відправили на доопрацювання через неправильне дотримання норм кількості білків, жирів та вуглеводів, цукру і солі, одноманітність страв та недостатню або завищену енергетичну цінність їжі.
Найбільше проблем у розроблених місцевими органами управління освіти, закладами чи підприємствами, що надають послуги харчування, меню та причини їх непогодження Держпродспоживслужбою такі:
- Порушення вимог Постанови КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» щодо кратності включення продуктів різних груп (мають відповідати нормам, визначеним у додатках 1-9, 11 норм);
- Недотримання вимог щодо маси порцій/сировини;
- Невиконання вимог щодо різноманітності розподілу страв протягом дня і тижня, групування страв однієї групи продуктів в один прийом їжі (наприклад, усі молочні продукти сконцентровано у сніданку – запіканка з кисломолочного сиру зі сметанним соусом та йогурт, а протягом дня вихованці садочка більше не отримують молочних та кисломолочних продуктів);
- Невиконання норм включення молочних продуктів, овочів, фруктів свіжих, м’ясних страв, напоїв тощо – об’єми та кількість порцій більше чи менше за норму;
- Невиконання вимог щодо повторюваності страв (наприклад, із 8 м’ясних страв, що пропонуються протягом тижня 4-6 разів пропонувались нагетси з м’яса птиці, салат з моркви і капусти – щодня).
Як повідомляє ДПСС, зараз ще й досі відбувається процес погодження меню, оскільки листи про їх погодження були надіслані терорганам служби наприкінці грудня 2021 року. Наприклад, із 702 закладів загальної середньої освіти Харківської області, де організоване харчування, меню погоджено тільки для 41,2% , зараз опрацьовано 73% звернень, з яких 76% відправлялись на доопрацювання.
І навіть якщо у січні 2022 року школи і садочки мають погоджене ДПСС меню чи використовують рекомендоване МОЗ це не завжди означає, що дітей годують смачно і збалансовано, оскільки смак страв залежить від професійності кухаря, який готує, збалансованість меню – від успішності проведення закупівель продуктів для закладів освіти, подача і температура подачі страв – від того, як організовано процеси споживання їжі учнями адміністрацією закладу, смакують страви, у яких зменшено вміст солі чи не підсолоджені – від харчових звичок, які формуються у родині. Але сварять чомусь розробника технологічних карт для шкільного харчування Євгена Клопотенка.
Ми вирішили задати питання керівникам закладів освіти питання «Як громада, школа чи садочок можуть впливати на ситуацію несприйняття нових норм і меню?»
Тюріна Олена, директорка Мелітопольській гімназії №23:
«Робота над розробкою меню в Мелітопольській гімназії №23 (раніше – Мелітопольська спеціалізована школа №23) була розпочата у вересні 2021 року. Протягом трьох місяців працівники ФОП разом із школою розробляли меню, а саме: здійснювали вибір блюд, враховували нові норми харчування, енергетичну цінність, кількість білків, жирів та вуглеводів відповідно до вікової норми дітей. Проте меню двічі поверталося Держпродспоживслужбою на доопрацювання через недотримання співвідношення білків жирів та вуглеводів.
У кінці грудня 2021 року меню було затверджено, і на сьогодні ми харчуємо дітей за чотиритижневим меню. "Бігус з гречкою та куркою", "Різотто із зеленим горошком та сиром", "Курка по-італійські", "Салат з морквою та родзинками", "Оладки курячі з морквою", "Салат з морквою, сиром та сметаною" - це ті нові страви, які з'явилися у шкільному меню. Наша порада для тих, хто працює над розробкою меню - залучати спеціалістів (технологів) до розрахунку енергетичної цінності, балансу білків, жирів, вуглеводів.
Протягом перших двох тижнів було проведено очний батьківський моніторинг блюд нового меню. Проте залишається проблематичним вживання дітьми овочевих салатів, страв без цукру.
Ми впевнені, що це питання часу. Треба дати дітям час для того, щоб звикнути навчитися їсти «здорову» їжу.
Приклад меню у Мелітопольській гімназії №23:
Сніданок
Ризото із зеленим горошком та твердим сиром
Рибні котлети
Салат зі свіжого буряка та сметаною
Булка
Напій з шипшини
Яблуко
Обід
Суп картопляний з локшиною
Рибні нагетси
Рис з орегано
Салат з моркви з сиром та сметаною
Булка
Чай з лимоном
Яблуко
До речі, у питанні «Чому деякі батьки критикують нове шкільне меню», – пробували розібратися на Суспільному телебаченні разом з Тетяною Скапою, керівником експертної групи з питань профілактики неінфекційних хвороб та формування здорового способу життя Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України і Альоною Парфьоновою, співзасновницею ГО «Батьки SOS». Пропонуємо сюжет програми «Ранок на суспільному».