Про облаштування харчоблока

Про облаштування харчоблока

Опубліковано:  22 грудня 2021
Кухонні прибори.

Наразі законодавчо не визначено ані типового, ані орієнтовного переліку обладнання для шкільних харчоблоків. Тому коли ви облаштовуєте або модернізуєте харчоблок, зважайте на особливості закладу й на те, як у ньому організоване харчування.

Якщо заклад обирає доставку готових страв — кейтеринг, то гарячий цех у харчоблоці не потрібен. Натомість необхідне приміщення для приймання, обладнання для тимчасового зберігання і термічної обробки готових справ. Отже, слід облаштувати лінію роздачі, мати холодильне обладнання та обладнання для розігрівання їжі, а також подбати про обідню залу з умивальнею.

Якщо страви готуються на харчоблоці закладу, важливо, щоб вони були якісними, безпечними, відповідали нормам і принципам здорового харчування. Що для цього потрібно?

Холодильна камера.

Зберігати продукти так, щоб вони не псувалися.

Для цього необхідне холодильне й морозильне обладнання для різних груп продуктів.

Кухонна пароварка на плиті.

Зберігати корисні властивості продуктів. 

Замість смажених на жирі варто пропонувати дітям запечені, тушковані чи приготовані на пару страви. Щоб готувати їх швидко і якісно, потрібен сучасний пароконвектомат (комбінована пароварка) або духова шафа для запікання.

Овочерізка.

Швидше й легше обробляти продукти. 

Допоможе електрична м’ясорубка, овочерізка, машина для чищення овочів і тістоміс.

Посудомийна машина.

Швидко і якісно мити та знезаражувати посуд. 

Для цього потрібна посудомийна машина, яка до того ж дозволяє значно економніше використовувати воду.

Кухня в столовій.

Харчоблок потрібно забезпечити промаркованими й непошкодженими виробничими столами, обробними дошками, кухонним посудом і приладдям. Меблі та інвентар, що контактують з продуктами, мають бути з гладких, нержавіючих, нетоксичних матеріалів, щоб їх можна було легко чистити і/або мити, а від мийних і дезінфекційних засобів вони не псувалися.


Якщо заклад пропонує дітям страви на вибір, слід подбати про достатню кількість мармітів, ємностей на лінії роздачі. Ємності мають вміщати всі страви та підігрівати ті з них, що мають подаватися теплими. Також стане в пригоді холодильна вітрина або прилавок, наприклад для молочних продуктів.

На жаль, застаріле обладнання є найпоширенішою проблемою закладів освіти в організації харчування дітей. Саме тому у 2020-2021 роках з державного бюджету було спрямовано 1,4 млрд грн на ремонт і придбання обладнання для їдалень (харчоблоків) закладів загальної середньої освіти. Засновники шкіл також доклали чималі ресурси для співфінансування модернізації харчоблоків.


Інші теми