Нове меню, що змінилося?

Опубліковано:  22 серпня 2023

Раніше меню складали на 2 тижні для зимово-весняного й літньо-осіннього періодів року. Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.

Окрім безпосереднього призначення, меню також:

  • є тим інструментом, який дозволяє визначити потреби в харчових продуктах та прорахувати виконання норм харчування;
  • є джерелом інформації щодо енергетичної цінності страв та виробів;
  • містить інформацію щодо алергенів, що є в страві чи виробі.

Коли говоримо про сезонність меню, то маємо на увазі використання в різні сезони притаманні для них продукти. Наприклад, восени – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то, звісно, ситуація трохи інша. Проте можна використовувати мандарини, апельсини, банани та яблука. З овочів, звісно, – капусту, буряк і моркву, а ще гарбуз.


Якщо йдеться про сезонність продуктів, то це зовсім не означає, що із загального переліку дозволених груп харчових продуктів якісь категорично заборонено використовувати, наприклад, банани влітку, а огірки взимку. Проте бажано використовувати сезонні продукти. До того ж урізноманітнити раціон можна за допомогою заморожених ягід та овочів.


Також варто звертати увагу на повторюваність страв та їхню комбінацію.

Меню для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку може розробляти:

  • засновник (засновники) державних та комунальних закладів освіти (як для одного окремого закладу, так і для групи таких закладів);
  • медичний працівник разом із завідувачем виробництва / кухарем їдальні чи харчоблоку (для конкретного закладу);
  • постачальник послуг із харчування (технолог, завідувач виробництва).


Важливо знати, що в такому разі меню обов’язково має бути погоджено з територіальним органом Держпродспоживслужби.

До того ж є можливість використовувати меню, що розроблене та рекомендоване МОЗ. Наприклад, осіннє дошкільне або інші типи меню.

Таке меню, відповідно до вимог Порядку організації харчування в закладах освіти, закладах оздоровлення та відпочинку, дозволено використовувати без погодження з Держпродспоживслужбою.


Пропонуємо детально ознайомитись з інформацією про те, як впровадити нове меню в закладах освіти та законодавчі і нормативні вимоги щодо цього.


Як скласти меню?

Ця інформація зацікавить тих, хто не користується меню, що розроблене та рекомендоване МОЗ, а складає власне на його основі.

Найперше, що потрібно зробити:


  1. Визначитися з кратністю харчування в закладі (режим, кількість приймань їжі протягом дня) та обрати відповідний додаток до норм. Для закладів дошкільної освіти: додаток 1 – для триразового харчування, додатки 1 та 2 – для 4-, 5-разового харчування на 5 днів. Для шкіл: додатки 5–9.
  2. Визначитися з кількістю харчових продуктів, що передбачено відповідним додатком (краще – на тиждень, з урахуванням режиму роботи закладу 5, 6 чи 7 днів).
  3. У разі харчування здобувачів освіти більше, ніж 2 рази на день – розподілити кількість порцій птиці, риби та яєць на відповідні прийоми їжі.
  4. Визначитися з видами зернових, бобових та чергуванням їх зі стравами з картоплі.
  5. Обрати страви та скласти меню з урахуванням енергетичних потреб відповідно до віку.
  6. Порахувати кількість продуктів на відповідність виконанню норм.
  7. Залежно від того, хто розробив меню, його затверджує керівник закладу, або засновник (засновники),або керівник оператора ринку харчових продуктів.
  8. Подати на погодження до територіального органу Держпродспоживслужби.


Більше інформації читайте в розділі "Інформація про меню"