Раніше меню складали на 2 тижні для зимово-весняного й літньо-осіннього періодів року. Наразі передбачено, що меню має бути чотиритижневим для різних сезонів. Це дозволить урізноманітнити раціон та спонукати до використання харчових продуктів, притаманних для конкретного сезону.
Окрім безпосереднього призначення, меню також:
- є тим інструментом, який дозволяє визначити потреби в харчових продуктах та прорахувати виконання норм харчування;
- є джерелом інформації щодо енергетичної цінності страв та виробів;
- містить інформацію щодо алергенів, що є в страві чи виробі.
Коли говоримо про сезонність меню, то маємо на увазі використання в різні сезони притаманні для них продукти. Наприклад, восени – сливи, груші, кавуни і дині, баклажани, свіжі огірки та помідори. Щодо зими і весни, то, звісно, ситуація трохи інша. Проте можна використовувати мандарини, апельсини, банани та яблука. З овочів, звісно, – капусту, буряк і моркву, а ще гарбуз.
Якщо йдеться про сезонність продуктів, то це зовсім не означає, що із загального переліку дозволених груп харчових продуктів якісь категорично заборонено використовувати, наприклад, банани влітку, а огірки взимку. Проте бажано використовувати сезонні продукти. До того ж урізноманітнити раціон можна за допомогою заморожених ягід та овочів.
Також варто звертати увагу на повторюваність страв та їхню комбінацію.