Вимоги до безпечності харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з ними

Вимоги до харчових продуктів, які є в обігу на території України, в тому числі надходять до закладів освіти, регламентовано Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»

Відповідно до закону забороняється:

  1. Обіг харчових продуктів на потужностях, що не відповідають вимогам санітарних заходів*,
  2. Обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не було зроблено оператором ринку;
  3. Обіг харчових продуктів, які містять генетично модифіковані організми або отримані з їх використанням, до проведення їх державної реєстрації;
  4. Обіг неперероблених харчових продуктів зі свинини для споживання людиною без відповідних ветеринарних документів у разі підтвердження спалаху хвороб, що є небезпечними для здоров’я людей або тварин, за рішенням Мінекономіки як центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Слід зазначити, що * санітарний або фітосанітарний захід - це будь-який захід, що проводиться з метою:

  • захисту життя або здоров’я тварин чи рослин від ризиків, що виникають внаслідок проникнення, вкорінення чи поширення шкідливих організмів, хвороб, організмів, які є носіями хвороб, а також хвороботворних організмів;
  • захисту життя або здоров’я людей та/або тварин від ризиків, що виникають від добавок, забруднювальних речовин, токсинів або хвороботворних організмів, які містяться у харчових продуктах або кормах;
  • захисту життя або здоров’я людини від ризиків, що виникають внаслідок хвороб, які переносяться тваринами, рослинами або продукцією, що виробляється з них, або внаслідок проникнення, вкорінення чи поширення шкідливих організмів;
  • уникнення або обмеження іншої шкоди, що заподіюється внаслідок проникнення, вкорінення чи поширення шкідливих організмів.

Забороняється також обіг об’єктів санітарних заходів**, якщо ці об’єкти:

  1. Небезпечні; непридатні до споживання;
  2. Неправильно марковані;
  3. Не зареєстровані відповідно до вимог чинного законодавства;
  4. Ввезені (переслані) на територію України незаконно.

**Об’єкти санітарних заходів - харчові продукти, допоміжні матеріали для перероблення, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами

Вимоги до харчових продуктів повинні бути узгоджені з постачальником перед початком співпраці з доставки харчових продуктів чи забезпечення послуг з організації харчування чи кейтерингу.

Єдиним документом, яким мають супроводжуватися об’єкти санітарних заходів під час їх перевезення (пересилання), не пов’язаного зі здійсненням експортних або імпортних операцій, є товарно-транспортна накладна.

Замовники тендерних закупівель мають право вимагати докази безпечності продукції, яка надходить у харчоблок, у тому числі супровідні документи. Тип, наповнення, спосіб представлення документів рекомендується встановити на етапі розроблення умов тендерної документації.

Статтею 45 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” передбачено, що оператори ринку можуть використовувати обладнання та інвентар, з якими контактують харчові продукти, що відповідають таким вимогам:

  •  є чистими та у разі потреби продезінфікованими. Чищення та дезінфекція здійснюються таким чином, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення;
  • виготовлені з матеріалів та утримуються у належному стані та умовах, що зменшують ризик забруднення та дають змогу проводити їх чищення та дезінфекцію (крім тари та упакування, що не повертається оператору ринку);
  • розміщені таким чином, що дозволяє чищення обладнання та навколишньої території.

Обладнання має бути каліброваним відповідно до законодавства.

У разі використання хімічних засобів з метою запобігання корозії обладнання та контейнерів такі засоби використовуються відповідно до належної виробничої практики.