Єдиним документом, яким мають супроводжуватися об’єкти санітарних заходів під час їх перевезення (пересилання), не пов’язаного зі здійсненням експортних або імпортних операцій, є товарно-транспортна накладна.
Вимоги до харчових продуктів, які є в обігу на території України, в тому числі надходять до закладів освіти, регламентовано Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
Відповідно до закону забороняється:
Слід зазначити, що * санітарний або фітосанітарний захід - це будь-який захід, що проводиться з метою:
Забороняється також обіг об’єктів санітарних заходів**, якщо ці об’єкти:
**Об’єкти санітарних заходів - харчові продукти, допоміжні матеріали для перероблення, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами
Вимоги до харчових продуктів повинні бути узгоджені з постачальником перед початком співпраці з доставки харчових продуктів чи забезпечення послуг з організації харчування чи кейтерингу.
Єдиним документом, яким мають супроводжуватися об’єкти санітарних заходів під час їх перевезення (пересилання), не пов’язаного зі здійсненням експортних або імпортних операцій, є товарно-транспортна накладна.
Замовники тендерних закупівель мають право вимагати докази безпечності продукції, яка надходить у харчоблок, у тому числі супровідні документи. Тип, наповнення, спосіб представлення документів рекомендується встановити на етапі розроблення умов тендерної документації.
Статтею 45 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” передбачено, що оператори ринку можуть використовувати обладнання та інвентар, з якими контактують харчові продукти, що відповідають таким вимогам:
Обладнання має бути каліброваним відповідно до законодавства.
У разі використання хімічних засобів з метою запобігання корозії обладнання та контейнерів такі засоби використовуються відповідно до належної виробничої практики.