Аналітика ДПСС за 10 місяців 2021 року

Опубліковано:  22 серпня 2023

Основне завдання ДПСС в реформі системи шкільного харчування – створити сервіс, який би дійсно контролював ситуацію у європейському розумінні цього терміну і виступав у підтримку інтересів закладів освіти, дітей, вчителів, батьків. Дуже важливо, щоб санітарні норми виконувалися в повному обсязі, а життя та здоров’я дітей було дійсно захищено. ДПСС піклується та працює задля безпеки наших дітей!


Ключові проблеми безпечності харчових продуктів



Заклади

Виявлено недостатній рівень:

  • матеріально-технічного забезпечення;
  • забезпечення якісною питною водою;
  • забезпечення кваліфікованими кадрами;
  • проходження медичного огляду працівників;


Постачальники

  • Виявлено порушення:
  • 11 операторів ринку, які не були зареєстровані
  • у встановленому законодавством порядку,
  • 48 оператори ринку, які здійснювали свою діяльність без необхідних документів дозвільного характеру



ДПСС зауважує щодо безпечності харчових продуктів

ЗакладиПостачальники
Відсутністькапітального ремонту припливно-витягувальної вентиляції над тепловим обладнанням, простежуваності процесів, маркування розроблювального та прибирального інвентарю, кухонного посуду, виробничого лабораторного контролю, доказів про здійснення заходів дезінфекції, дератизації та дезінсекціїсупровідних документів на харчові продукти при їх транспортуванні
Порушенняпоточності виробничих процесів приготування їжі, технології приготування страв, термінів та температурного режиму при зберіганні сировини та готової продукції, дезінфекційного режиму, при поводженні з відходами у виробничих приміщенняхгігієнічних вимог виробництва, системи простежуваності,

Безконтрольністьнадходження до закладів освіти харчових продуктів на межі терміну придатності, невідповідної якостіДотримання температурних режимів при зберіганні харчових продуктів
Недостатністьплощ приміщень харчоблоків, переліку приміщень, укомплектування технологічним, холодильним обладнанням, посудом, кухонним інвентарем
Недотриманняправил товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, вимог до приймання харчових продуктів без маркування та супровідних документів, що підтверджують їх якість і безпеку

Основні порушення:

  • незадовільне забезпечення закладів освіти питним водопостачанням, 
  • відсутність належних умов для дотримання дітьми та персоналом закладів освіти правил особистої гігієни, 
  • відсутність гарячої проточної води для миття рук перед обідньою залою
та санвузлів, 
  • відсутність результатів лабораторного контролю води питної, 
  • порушення ведення медичної документації, 
  • відсутність проведення санітарно-освітньої роботи, 
  • недотримання поточності виробничих процесів на харчоблоці, 
  • порушення режиму миття столового та кухонного посуду, 
  • недотримання погодженого примірного двотижневого меню, 
  • порушення товарного сусідства при зберіганні харчових продуктів, 
  • відсутність документів щодо якості та безпечності дезінфекційних засобів,
  • невиконання норм харчування

ЗАХОДИ АДМІНВПЛИВУ ДПСС

Відносно закладів освіти за встановлені порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів

1. Керівникам закладів надано 1155 приписів (розпоряджень, пропозицій).
    Складено 35 протоколів про адміністративні правопорушення.
    Накладено 33 штрафи на суму 1113310 грн.
    Винесено 17 рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів. 

2. Винесено 21 рішень про вилучення продукції.
    22 суб’єктів господарювання прийняли власне рішення про вилученняпродукції.
    Всього вилучено більш ніж 435 харчових продуктів, 46,7 літрів харчових продуктів та 94 шт. (яєць)

3. В 2 закладі призупинено діяльність за наказом керівника закладу.
    В 1 закладі призупинено діяльність за рішенням Комісії з питань ТЕБ та НС.

4. Відсторонено від роботи 5 працівників, припинено державну реєстрацію 27 операторів ринку, анульовано дію 1 експлуатаційного
    дозволу.


Відносно постачальників харчових продуктів до закладів освіти за встановлені порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів

1. Надано 761 приписів (розпоряджень, пропозицій).
    Складено 48 протоколів про адміністративні правопорушення.
    Накладено 46 штрафи на суму 615890 гривень.
    Винесено 7 рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів.
    За рішенням Комісії з питань ТЕБ та НС призупинено 8 суб’єктів господарювання.

2. Вилучено близько 2 т харчових продуктів, в тому числі:
    3,2 т харчових продуктів,
    27 л харчових продуктів та 2739 шт. (яєць),
    молока та молокопродуктів – 297 кг,
    м’яса та м'ясопродуктів - 2084 кг,
    риби та рибопродуктів – 76 кг,
    харчових продуктів рослинного походження - 267 кг

3. Винесено 17 рішень про вилучення продукції.
   14 суб’єктів господарювання прийняли власне рішення про вилучення продукції.

4. Припинено реєстрацію 9 операторів ринку.
    Анульовано дії 10 експлуатаційних дозволів.

ПРО ПРИПИСИ, ПРОТОКОЛИ, ШТРАФИ

В ході здійснення державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства у закладах освіти у разі виявлення Держпродспоживслужбою порушень санітарних норм і правил, які виявлено вперше і мають не значний вплив на стан здоров’я дітей надаються пропозиції з конкретними термінами виконання.

У разі невиконання заходів щодо усунення порушень, складається припис керівнику (власнику) об’єкту, невиконання якого тягне за собою вжиття заходів адміністративного впливу відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073 в частинах:

  • можливості застосування заходів адміністративного впливу за порушення санітарного законодавства посадовими особами органів Держпродспоживслужби (а саме за ст. 42, ст. 83-1, ст. 104-1, ст. 105, ст. 106, ст. 107, ст. 155, ст. 155-2, ст. 188-2, ст. 188-3, ст.188-37 тощо). Сума штрафу на винних посадових осіб складає від шести до двадцяти п’яти неоподаткованих мінімумів громадян (від 102 до 425 грн).
  • Загроза здоров’ю дітей  (під час виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчовихотруєнь) карається штрафом до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян (1700 грн), або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі строком до трьох років відповідно до статті 325 Кримінального кодексу України.