Про моніторинг
Чому ми маємо приділяти детальну увагу моніторингу?
Моніторинг важливий для того, аби вчасно виявити втрату контролю над критичною точкою для швидкого реагування та впровадження коригувальних дій.
Якщо моніторинг здійснюється періодично, то необхідно його робити з такими інтервалами, щоб продукція, виготовлена між двома послідовними вимірюваннями, не була видана споживачеві. В умовах харчоблоку це може бути кожне приготування, завантаження продуктів, а щодо умов зберігання – то хоча б 2 рази на добу.
Можливе зменшення частоти моніторингу за умови відсутності відхилень протягом тривалого періоду.
Рекомендовано впроваджувати прості та доступні методи моніторингу.
Для кожної критичної точки контролю (ККТ) потрібно розробити окрему інструкцію з проведення моніторингу – коротку і зрозумілу. Обов’язково слід вказати відповідального за вимірювання та спосіб документування!