Розробити опис продукту
Мета опису продукту - наявність в оператора ринку інформації про показники безпечності харчових продуктів, їх характеристики, умов зберігання тощо. Це своєрідний паспорт з безпечності харчових продуктів.
Для виконання цієї мети оператор ринку може застосовувати різні доступні джерела інформації. Важливою є інформація про безпечність, а документування можна вести у зручній для оператора ринку формі.
Подібні продукти можна згрупувати для впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР.
Інформація (опис) про харчовий продукт може міститися у технологічних картах, а також можна використовувати дані, що стосуються харчових продуктів, які розміщуються на маркуванні.
Встановити призначене використання харчового продукту
У харчоблоках, розміщених у закладах освіти, кінцевий продукт є готовим до споживання, у тому числі учнями і дітьми з особливими дієтичними потребами.
Розробити блок-схему процесу та перевірити її на практиці
Принципові схеми технологічних процесів, характерні для різних способів організації харчування, наведені у Додатку 10 «Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».
Оператор ринку відповідальний за те, щоб блок-схема чітко відображала процеси на потужності. При використанні принципової блок-схеми він повинен перевірити її відповідність ситуації на потужності і, за необхідності, внести зміни.
Розробити типові плани НАССР
Типові плани НАССР можуть розроблятися для певних типів харчових продуктів промисловості і повинні містити процедури, методи здійснення аналізу небезпечних факторів, зразки документації тощо.
Однак оператори ринку повинні розуміти, що можуть бути й інші небезпечні фактори, наприклад, пов'язані з плануванням приміщень, персоналом чи з застосовуваними процесами. Їх неможливо передбачити в загальному посібнику з НАССР.