Система НАССР дуже гнучка, тому вже при наступному перегляді ви зможете зробити більш реальну оцінку.
Принцип НАССР №1. Аналіз небезпечних факторів
Опубліковано:
22 серпня 2023
Метою першого принципу НАССР є аналіз кожного етапу технологічного процесу для встановлення того факту, на якому з них існує високий ризик перевищення допустимого рівня небезпечних речовин у харчовому продукті через відхилення у параметрах процесу.
Чим вищий негативний вплив небезпечного фактора і вища ймовірність його появи, тим вищий ризик. Група НАССР на підприємстві сама визначає межу прийнятності ризику, тому дуже важливо, щоб учасники групи мали необхідні знання про продукт, небезпечні фактори і їх вплив на споживача. Особливо це необхідно для оцінки першого показника.
Щодо оцінювання ймовірності, то тут можуть виникати труднощі, коли немає інформації про невідповідності. У такому випадку потрібно звертатися до літературних джерел, враховувати досвід у галузі. На початковому етапі, коли ще програми-передумови не відпрацьовані належним чином, краще перестрахуватися і вважати, що можливість перевищення норми існує.
Система НАССР дуже гнучка, тому вже при наступному перегляді ви зможете зробити більш реальну оцінку.
Застосовуючи перший принцип НАССР, треба уникати типових помилок, властивих початківцям:
Отже, перший принцип НАССР відіграє роль своєрідного фільтра, який дозволяє сконцентруватися у подальшій роботі лише на тих етапах процесу, де дійсно існує ризик. Якщо «фільтр» правильно вибрано і встановлено, то вся система буде ефективною, не громіздкою, практичною.