Для успішного впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР, важливо правильно розуміти ці принципи і як їх практично застосовувати.
Законодавство вимагає, щоб персонал:
- Періодично проходив навчання на тему гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів в оператора ринку, періодичність такого навчання встановлюється самим оператором ринку (стаття 48 Закону України від 23.12.1997 № 771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»);
- Володів знаннями про систему НАССР релевантними його посадовим обов’язкам (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»);
- Був обізнаний з визначеними (ідентифікованими) небезпечними факторами (у разі їх наявності), критичними для безпечності властивостями технологічних процесів, а також із запобіжними та коригувальними заходами, задокументованими процедурами, які використовує оператор ринку;
- Залучені до виробництва харчових продуктів, у тому числі їх зберігання та транспортування, були поінформовані у письмовому вигляді про свої обов’язки, відповідальність і повноваження.
Навчання персоналу потужностей проводиться перед тим, як він має приступити до роботи, і надалі періодично залежно від результатів оцінювання ризику.
Рекомендовані теми навчання:
- Ввідний інструктаж
- Правила гігієни персоналу
- Навчання з безпечності продукції (застосування принципів НАССР)
- Інформація про небезпечні фактори
- Поводження з відходами
- Дії працівників у випадку наявності ознак інфекційних захворювань
- Поводження зі сторонніми предметами
- Правила прибирання
- Поводження зі скаргами
- Управління невідповідною продукцією, коригувальні та запобіжні дії
- Навчання або ознайомлення з процедурами чи інструкціями відповідно до посадових обов’язків.