Склад бракеражної комісії з перевірки якості сирих продуктів затверджує керівник закладу.
Перш ніж продукти надходять в комору закладу, а готову страву і вироби подадуть до столу чи до продажу, вони повинні пройти бракераж.
Бракераж — це перевірка харчових продуктів або готових страв та виробів з метою встановлення наявності або відсутності браку. Це контроль за виходом, безпечністю та якістю страв.
Якість — сукупність зазначених властивостей сировини та вже виготовленої (виробленої) конкретної продукції. Нормативи щодо якості продовольчої сировини та готових страв і виробів зазначені в технологічних картах та супровідних документах.
Усі випадки перевірок та невідповідності фіксуються (наприклад, у бракеражний журнал). Як правило, зберігається такий документ у медсестри закладу.
Склад бракеражної комісії з перевірки якості сирих продуктів затверджує керівник закладу.
Бракераж продуктів, які надходять у харчоблок, проводять перед прийманням товару у харчоблок — програма-передумова «Вхідний контроль сировини».
Товарознавчі характеристики продовольчих товарів та сировини вказані в технологічних картах
Результати проведення перевірки відмічають в Бракеражному журналі.
№
| Назва продукту | Дата, час надходження, супровідний документ | Кількість продукту (кг, л, шт) | Термін реалізації відповідно до супровідного документу | Дата використання і кількість | Оцінка якості | Підпис
печатка |
1 | Сир кисломолочний | 02.09.2021 11.50 №354 | 8 кг | 36 годин
| 03.09.2020
5кг 04.09.2020 3кг | відповідає відповідає | підпис підпис |