Система управління безпечністю харчових продуктів НАССР — це:
- правильна організація виробничого середовища — програми-передумови НАССР (гігієнічні вимоги);
- правильна організація технологічного процесу;
- контроль етапів технологічних процесів, критичних для випуску безпечної продукції, — принципи НАССР;
- методи внутрішнього контролю самим оператором ринку, щоб перевірити, чи все організовано і виконується правильно, — принципи НАССР.
Основа НАССР — програми-передумови, тобто гігієнічні вимоги.
Впровадження програм-передумов — 70–80 % успіху ефективного функціонування всієї системи.
Звертаємо вашу увагу, що відповідно до харчового законодавства тут та в інших статтях заклади освіти позиціонуються як оператор ринку.
Оператором ринку може бути заклад освіти, якщо він сам організовує харчування, чи підрядна організація, яка була відібрана для цієї мети. Слід зазначити, що в обох випадках керівники закладів освіти повинні бути зацікавлені в забезпеченні належної інфраструктури в харчоблоці. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе саме оператор ринку.