У Бучанській “Фабриці-кухні” пройшла велика партнерська зустріч, присвячена реформі шкільного харчування.

Опубліковано:  02 квітня 2024

На “Фабриці-кухні” в Бучі відбулась велика партнерська зустріч за участі першої леді України Олени Зеленської, українських міністрів, команди офісу реформи шкільного харчування та міжнародних партнерів. Партнерська зустріч, організована на першій “Фабриці-кухні”, була присвячена обговоренню стратегічних цілей реформи шкільного харчування, основною метою якої є забезпечення якісного та здорового харчування дітей в кожному куточку України.

Зустріч відвідали перша леді Олена Зеленська, очільники та представники українських міністерств (Міністерство Економіки, Міністерство Інфраструктури, Міністерство освіти і науки, Міністерство охорони здоров’я, Міністерство фінансів), Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, а також представники Представництва ООН в Україні, WHO (ВООЗ), WFP (ВПП ООН), UNICEF Ukraine, фонду The Howard G. Buffett Foundation, United Nations Development Program (UNDP) in Ukraine, UNOPS Ukraine, DECIDE, ULEAD з Європою, проєкту “Діємо для Здоров’я” Світового Банку в Україні, Європейського Інвестиційного Банку в Україні, а також представники ЄС в Україні, та посольств Канади, Франції, Італії, Японії, Фінляндії, США, Норвегії, Литви, Естонії.

Партнерська зустріч мала ознайомчо-дискусійний характер, і складалась з 2 блоків: з інтерактивної частини, під час якої учасники зустрічі ознайомились з роботою «Фабрики-кухні» та занурились в технологічні процеси приготування страв; та з офіційної частини заходу, в межах якої учасники зустрічі взяли участь в панельній дискусії за участі міністрів та міжнародних партнерів реформи.

В межах великої партнерської зустрічі офісом реформи шкільного харчування, разом із Першою віце-прем’єр-міністеркою України – Міністеркою економіки України Юлією Свириденко, заступницею Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександрою Азархіною, Міністром охорони здоров’я України Віктором Ляшком, та заступником Міністра освіти і науки України Андрієм Сташківим, було презентовано 4 стратегічні цілі реформи шкільного харчування (посилення фінансової та інституційної спроможності громад, модернізація інфраструктури закладів освіти, забезпечення розвитку кадрового потенціалу, формування культури здорового харчування), зокрема окреслено карту потреб (найактуальніші потреби реформи), створену командою реформи та профільними міністерствами задля кращого розуміння партнерами пріоритетних задач згідно стратегічних цілей реформи. 

«Щоб масштабувати наші здобутки і результати, потрібно більше ресурсів і більше партнерів.  Хочемо знайти друзів, які тепер допоможуть втілити такі ж проекти та продовжити реформу на своєму рівні кожній громаді.  Школи та садочки, інші дитячі заклади, стали місцем, де попри війну, закладаються здорові харчові звички на все життя, отже закладається майбутнє всього суспільства», – відзначила перша леді України Олена Зеленська.

В межах презентації стратегічних цілей міністри озвучували найактуальніші потреби реформи шкільного харчування. Модерував панель керівник Офісу реформи шкільного харчування Орест Степаняк.

Перша віце-прем’єр-міністерка України – Міністерка економіки Юлія Свириденко розповіла про важливість активізації розвитку державно-приватного підприємства у сфері освіти шляхом прийняття законопроєкту №7508, а також підсвітила важливу потребу підтримки бізнес-екосистеми коштом поступових та зважених кроків в напрямку співпраці з локальними фермерами та місцевими надавачами послуг.

Заступниця міністра розвитку громад, території та інфраструктури Олександра Азархіна озвучила загальну потребу в будівництві, відновленні та модернізації харчоблоків закладів освіти по всій Україні, наголосила на необхідності залучення грантової підтримки для розробки ПКД на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт приміщень харчоблоків закладів освіти, а також підсвітила такі потреби як проведення навчальних заходів для проектантів та проєктних організацій, і фінансування експертної підтримки для громад.

Заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків розповів про необхідність забезпечення рівних можливостей харчування для дітей, будівництво 24 кулінарних хабів по всій Україні до кінця 2027 року, наголосив на необхідності забезпечення навчання для управлінців, розповів про цифрові проєкти реформи, а також поділився планами створення національної премії для кухарів ЗнаЇмо Awards.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко озвучив нагальну потребу в підтримці інформаційної кампанії про здорове харчування, підсвітив необхідність залучення ЦКПХ у формування харчових звичок і здорового способу життя серед учнів, і окреслив важливість створення освітніх та дидактичних матеріалів для української школи про вплив здорового харчування.

Також, в межах партнерської зустрічі відбулась панельна дискусія за участі міжнародних партнерів реформи – UNICEF, WFP, The Howard G. Buffett Foundation, DECIDE. В межах панелі виступили з промовами Модераторкою панелі виступила Світлана Кісільова, cпеціалістка з соціально-поведінкових змін в UNICEF. Були визначені конкретні цілі для майбутньої співпраці, представлені ідеї та ініціативи, які підсилять взаємодію між державою та міжнародними партнерами в межах розвитку реформи.

Подібні події найвищого рівня – запорука сталого розвитку на шляху до реалізації реформи, адже тільки разом ми маємо величезний потенціал для досягнення нових висот і, об’єднуючись, створюємо унікальну можливість суттєво вплинути на розвиток реформи шкільного харчування в Україні.

Довідка:

 Реформа шкільного харчування, яка розпочалась у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської, продовжує набирати нових обертів всупереч викликам війни. Фабрика-кухня є ініціативою Першої леді Олени Зеленської в межах реформи шкільного харчування, яку запланували ще до початку російського вторгнення. Меценатом проєкту виступив американський бізнесмен та філантроп Говард Баффет. Фабрика-кухня у Бучі, яка розпочала свою роботу 11 березня 2024 року – пілотний проєкт, який вже поширюється на інші регіони України. Будівництво другої фабрики-кухні вже розпочалось в Лозівській громаді Харківської області. Одна подібна фабрика-кухня може забезпечувати харчуванням декілька десятків навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 13 тисяч шкіл та 9 тисяч закладів дошкільної освіти).