Одним із ключових нормативних актів, що дав старт реформі системи харчування в дитячих організованих колективах на законодавчому рівні, стала постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Постанова 305), яка набула чинності з дня її опублікування, крім абзацу другого пункту 1 та пункту 2 цієї постанови, пунктів 1-3, 8-54 Порядку, затвердженого цією постановою, які набули чинності з 1 вересня 2021 року.
Проте, варто нагадати, що в разі наявності в закладах освіти чи в їхніх засновників договорів на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, укладених до 7 квітня 2021 року, діє перехідний період.
Крім того, для запобігання масової відмови дітей від харчування, що може бути пов’язано зі зменшенням кількості солі в стравах та виробах, передбачено поетапне зменшення дозволеної кількості солі.
Ця норма врегульована пунктом 8 Норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (таблиця 6), а в цифрах це виглядає так: