Про приміщення харчоблока

Про приміщення харчоблока

Опубліковано:  14 грудня 2021

Вимоги до облаштування харчоблока школи чи дитсадка визначені

в державних будівельних нормах (ДБН)

  • для закладів освіти  різних типів (загальної середньої, професійної (професійно - технічної), навчальних закладів професійного навчання, навчальних комплексів (центрів), що включають декілька закладів та міжшкільних ресурсних центрів),
  • дошкільної освіти;

у санітарних регламентах 

у гігієнічних вимогах, що застосовуються до шкіл.

Дитячий садок - діти граються іграшками.

У дитсадку слід облаштувати:

  • Кухню з роздавальнею
  • Мийну по́суду
  • Заготівельний цех із зонами для м’яса/риби й овочів/фруктів
  • Охолоджувальні камери
  • Комору сухих продуктів
  • Комору овочів
  • Приміщення, де зберігатимуть і митимуть кухонну тару
  • Кімнату та їдальню для працівників
  • Туалет і душову для працівників.

Шкільний клас - діти сидять за партами, слухають вчителя.

У школі слід облаштувати:

  • Обідній зал із роздавальною та зоною 
  • Умивальню перед обіднім залом
  • Буфетну стійку та комору
  • Гарячий цех
  • Холодний цех
  • Цех різання хліба
  • М’ясний і рибний цехи
  • Овочевий цех
  • Мийну посуду
  • Охолоджувальну камеру для м’яса, риби, молочних продуктів, жирів, овочів і харчових відходів
  • Комору сухих продуктів, овочів, напоїв, соків
  • Завантажувальну і тарну
  • Мийну для яєць
  • Інвентарну
  • Гардеробну з душовою і туалетом для працівників.

Різні цехи харчоблока можуть бути розміщені в одному приміщенні. Площа приміщень харчоблока залежить від кількості дітей, які навчаються або живуть у закладі.

Інші теми