Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту.
Заборонені до реалізації:
- кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;
- вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;
- м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;
- продукти (в т.ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;
- продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
- непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;
- непастеризовані соки;
- рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;
- газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;
- кава та кавові напої;
- гриби;
- продукція домашнього виробництва.
Рекомендовані до реалізації:
Оскільки Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти наводить тільки перелік заборонених продуктів, то виникає логічне запитання – а що ж із звичних дітям продуктів та напоїв можна запропонувати у шкільному буфеті та вендінгових апаратах шкільної їдальні як продукти для перекусу, швидкої реалізації та споживання?
Звичайно, крім води, компотів, узварів, пастеризованих соків, рекомендується надати можливість придбати у буфеті свіжі сезонні овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди – свіжоперероблені, без додавання цукрів і підсолоджувачів. Вони можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції. Також дозволені свіжоприготовлені салати в порційній упаковці, молоко пастерізоване або стерилізоване без додавання цукрів і підсолоджувачів, напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, очищені, але без глазурі й додавання цукру. Але треба подбати, аби діти з харчовими алергіями знали про те, що їм краще уникати їх споживання. Можна запропонувати до асортименту і молочні продукти: йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир кисломолочний з масовою часткою жиру не менше 5% та без підсолоджувачів. Також, як варіант, - напої з обсмаженого зерна (ячменю, жита) та цикорію, какао з молоком, какао з напоями на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю.
А з більш поживних страв пропонуємо такі варіанти:
Бутерброди
Вид хлібу | Продукти для приготування бутербродів | Дозволено | Заборонено |
цільнозерновий хліб з житнього, пшеничного та змішаного борошна; безглютеновий хліб; житній; | сир твердий; яйця; вершкове масло; зелень, свіжі або сухі прянощі; перероблені бобові продукти, горіхи, насіння без додавання солі; овочі та/або фрукти свіжі, перероблені та сушені; перероблені овочі повинні містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту. сушені овочі та фрукти повинні бути без додавання солі та жиру. | Кетчуп, за умови, якщо для його виробництва використано не менше 120 г помідорів для отримання 100 г готового продукту; Харчові продукти, які містять не більше 10 г цукрів (вміст цукрів, що природньо міститься не обмежується) на 100 г готового продукту, без додавання підсолоджувачів; Перероблені овочі, фрукти, бобові продукти, горіхи, насіння повинні бути приготовленими для безпосереднього вживання в їжу. | Бутерброди із додаванням солі і соусів, включаючи майонез; Продукти, що використовуються для начинок не повинні містити цукрів (вміст цукрів, що природньо міститься не обмежується) та підсолоджувачів. |
Це можуть бути бутерброди з:
- вершковим маслом та сиром;
- яйцем та зеленню;
- яйцем та буряком;
- ягідним або фруктовим джемом (без додавання цукрів та підсолоджувачів)
Хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби з тіста печені
Вид борошна | Продукти, що можуть використовуватись для «начинки» | Дозволено | Заборонено |
житне; цільнозернове житне, пшеничне та змішанє; безглютенове. | сир твердий; сир кисломолочний; яйця; зелень, свіжі або сухі прянощі; перероблені бобові продукти, горіхи, насіння без додавання солі; овочі та/або фрукти свіжі, перероблені та сушені. Перероблені овочі повинні містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту. Сушені овочі та фрукти повинні бути без додавання солі та жиру | При приготуванні хлібо-булочних та борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г солі на 100 г готового продукту; Перероблені овочі, фрукти, бобові продукти, горіхи, насіння повинні бути приготовленими для безпосереднього вживання в їжу. | Продукти, що використовуються для начинок із доданими цукрами (вміст цукрів, що природньо міститься не обмежується) та підсолоджувачами; При приготуванні заборонено використовувати підсолоджувачі. |
Це можуть бути булочки, пиріжки з:
- сиром, яйцем та зеленню;
- яйцем та зеленню;
- сиром кисломочним;
- ягідним або фруктовим джемом (без додавання цукру);
- капустою;
- картоплею;
- горохом тощо.