Асортимент шкільних буфетів

Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти наведено у додатку 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, який затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25.09.2020 №2205. Для уникнення харчових отруєнь, з метою профілактики захворювань, приготування та реалізація харчової продукції повинні здійснюватися у відповідності до загальних вимог до організації харчування дітей в закладах освіти наведених у додатку 9 до цього Санітарного регламенту.

Заборонені до реалізації:

  • кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту; 
  • вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати; 
  • м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва; 
  • рибні продукти промислового та кулінарного виробництва; 
  • продукти (в т.ч. снеки) із вмістом солі понад 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів; 
  • продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);
  • непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока; 
  • непастеризовані соки; 
  • рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів; 
  • газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої; 
  • кава та кавові напої; 
  • гриби; 
  • продукція домашнього виробництва.

Рекомендовані до реалізації:

Оскільки Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти наводить тільки перелік заборонених продуктів, то виникає логічне запитання – а що ж із звичних дітям продуктів та напоїв можна запропонувати у шкільному буфеті та вендінгових апаратах шкільної їдальні як продукти для перекусу, швидкої реалізації та споживання?

Звичайно, крім води, компотів, узварів, пастеризованих соків, рекомендується надати можливість придбати у буфеті свіжі сезонні овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди – свіжоперероблені, без додавання цукрів і підсолоджувачів. Вони можуть бути фасовані як одна окрема упаковка або поділені на порції. Також дозволені свіжоприготовлені салати в порційній упаковці, молоко пастерізоване або стерилізоване без додавання цукрів і підсолоджувачів, напої на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, очищені, але без глазурі й додавання цукру. Але треба подбати,  аби діти з харчовими алергіями знали про те, що їм краще уникати їх споживання.  Можна запропонувати до асортименту і молочні продукти: йогурт, кефір, ацидофільне молоко, сир кисломолочний з масовою часткою жиру не менше 5% та без підсолоджувачів. Також, як варіант, - напої з обсмаженого зерна (ячменю, жита) та цикорію, какао з молоком, какао з напоями на основі сої, рису, вівса, кукурудзи, гречки, горіхів або мигдалю.

А з більш поживних страв пропонуємо такі варіанти:

Бутерброди

Вид хлібу

Продукти для приготування бутербродів

Дозволено

Заборонено

цільнозерновий хліб з житнього, пшеничного та змішаного борошна;
безглютеновий хліб;
житній;
сир твердий;
яйця;
вершкове масло;
зелень, свіжі або сухі прянощі;
перероблені бобові продукти, горіхи, насіння без додавання солі;
овочі та/або фрукти свіжі, перероблені та сушені;
перероблені овочі повинні містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту.
сушені овочі та фрукти повинні бути без додавання солі та жиру.
Кетчуп, за умови, якщо для його виробництва використано не менше 120 г помідорів для отримання 100 г готового продукту;
Харчові продукти, які містять не більше 10 г цукрів (вміст цукрів, що природньо міститься не обмежується) на 100 г готового продукту, без додавання підсолоджувачів;
Перероблені овочі, фрукти, бобові продукти, горіхи, насіння повинні бути приготовленими для безпосереднього вживання в їжу.
Бутерброди із додаванням солі і соусів, включаючи майонез;

Продукти, що використовуються для начинок не повинні містити цукрів (вміст цукрів, що природньо міститься не обмежується) та підсолоджувачів.

Це можуть бути бутерброди з:

  • вершковим маслом та сиром;
  • яйцем та зеленню;
  • яйцем та буряком;
  • ягідним або фруктовим джемом (без додавання цукрів та підсолоджувачів)

Хлібо-булочні вироби, борошняні кулінарні вироби з тіста печені

Вид борошна

Продукти, що можуть використовуватись для «начинки»

Дозволено

Заборонено

житне;
цільнозернове житне, пшеничне та змішанє;
безглютенове.
сир твердий;
сир кисломолочний;
яйця;
зелень, свіжі або сухі прянощі;
перероблені бобові продукти, горіхи, насіння без додавання солі;
овочі та/або фрукти свіжі, перероблені та сушені.
Перероблені овочі повинні містити не більше 0,12 г натрію, або еквівалентну кількість солі на 100 г або на 100 мл готового продукту. Сушені овочі та фрукти повинні бути без додавання солі та жиру
При приготуванні хлібо-булочних та борошняних кулінарних виробів у тісто додається не більше 5 г цукрів та 0,45 г солі на 100 г готового продукту; Перероблені овочі, фрукти, бобові продукти, горіхи, насіння повинні бути приготовленими для безпосереднього вживання в їжу.Продукти, що використовуються для начинок із доданими цукрами (вміст цукрів, що природньо міститься не обмежується) та підсолоджувачами;
При приготуванні заборонено використовувати підсолоджувачі.

Це можуть бути булочки, пиріжки з:

  • сиром, яйцем та зеленню;
  • яйцем та зеленню;
  • сиром кисломочним;
  • ягідним або фруктовим джемом (без додавання цукру);
  • капустою;
  • картоплею;
  • горохом тощо.