Перші кроки реформи: коментують директори шкіл

Опубліковано:  28 січня 2022

Добігає кінця перший місяць повномасштабного впровадження реформи, і ми вирішили поспілкуватись із закладами та громадами щодо проблем і успіхів її становлення. Як написала нам директорка Золотоніської гімназії ім. С.Д.Скляренка Золотоніської міської ради Черкаської області Любов Денисюк «Справді, є про що поговорити!»

Дякуємо усім директорам шкіл, хто був відвертим і конструктивним!

Ніна Воробей, м.Маріуполь, школа №47:

«У 47-й школі Маріуполя, як по всій Україні, у батьків багато питань. В перший день (ред. після канікул) 10 січня запросили на сніданок батьків з 1 - 4 класів (згідно графіка харчування), проводили протягом тижня опитування учнів, батьків. Матеріали щодо харчування висвітлювали в групі батьків, на сайті школи . Меню гарне, але проблеми в тому, що вдома діти не їдять терту моркву, не п'ють кефір! Ось головна причина (ред. чому не їдять це і у школі)».

Світлана Петренко, Білозірський ліцей,Черкаська область:

«Страви подобаються дітям. Але потрібен перехідний період для зменшення солі і цукру».

Наталя Липка – Кичук, Новосільська ЗОШ І-ІІІ ст.ім.М.Зарицького Скориківської сільської ради Тернопільської області:

«Нове меню впроваджуємо з січня 2021 року. Успішно! Учні, батьки задоволені! Суттєво зросла кількість дітей, що харчуються у їдальні. Швидкість обслуговування, страви на вибір (одна- перша страва, дві- других страви, салат, чай-компот....), різноманітне меню, помірні ціни! Перш, ніж створити меню, ми протягом року вивчали, що саме смакуватиме учням. У збірнику Клопотенка є великий вибір. У працівників харчоблоку є велике бажання створювати те, що смакує! Готові до діалогу.

Ми опорна школа, філії (малокомплектні) готують самостійно. Відділ освіти централізовано закуповує продукти для харчування пільговиків – сніданок 18 грн, а школа разом з батьками займаються закупівлями для решти учнів».

Володимир Дем’янчук, Соколівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ступенів Жашківської міської ради Черкаської області:

«У Соколівському опорному ЗЗСО І-ІІІ ступенів Жашківської міської ради чотирьохтижневе меню запровадили з січня 2022 року, деякі страви Є.Клопотенка використовуємо також ще із 2019 року. І діти, і батьки в основному задоволені меню, адже меню-розкладки кожного дня складаються зі свіжих овочів та фруктів, молочних продуктів.

Такі харчові продукти як сіль, цукор, олію почали зменшувати ще з вересня 2021р., тому великої різниці в смакових якостях діти не відчули. Трохи незвично скорочення кількості хліба. Є тимчасові проблеми із укладенням деяких тендерів на продукти харчування».


Ми підготували кілька порад щодо розробки та погодження закладами нових меню і  запрошуємо керівників закладів розповісти, а як у вас? Ми готові розмістити інформацію про кожну школу і садочок! Діліться зі "Знаїмо" новинами про харчування у вашому закладі! Дбаємо про майбутнє наших дітей разом зі "Знаїмо"!