Дабл – меню як альтернатива моно- і мультипрофільному харчуванню
Опубліковано:
25 січня 2022
Цю інформацію підготовлено за сприяння Департаменту освіти Київської міської державної адміністрації.
Харчування на основі дабл-меню –це можливість для учнів обирати 2-3 страви із запропонованих.
На відміну від комплексних обідів, у дабл-меню не є однаковими поживність та вартість страв. Дабл-меню характеризується фіксованою першою стравою, а іншу частину прийому їжі можна обирати ( наприклад гарнір, основну страву, салат, напій). В закладах Деснянського району міста Києва, де давно впроваджено дабл- меню, зазначають, що такий формат подобається дітям, урізноманітнює їх раціон і є смачним та збалансованим.
Наприклад, вже другий рік поспіль у гімназії № 59 імені О.М. Бойченка міста Києва організація харчування здійснюється на основі дабл-меню. Механізм використання дабл-меню при організації харчування учнів 1-4 класів:
Наприклад:
Харчування 1-4 класи
Меню 1 | Меню 2 |
Салат з моркви з прянощами | Сир твердий |
Биточок курячий січений запечений з сиром | Помідор свіжий |
Кус-кус (розсипчастий) Макарони відварені | Нагетси курячі (філе кур. запеч. в сухар.) |
Компот з яблук | Макарони відварені |
Хліб | Чай |
Печиво в асортименті | Хліб |
Печиво в асортименті |
Отже, такий формат не лише змінює сам принцип подачі страв, а й покращує раціон дітей, задовольняючи їх потреби у смачній та різноманітній їжі.