Дабл – меню як альтернатива моно- і мультипрофільному харчуванню

Опубліковано:  25 січня 2022

Цю інформацію підготовлено за сприяння Департаменту освіти Київської міської державної адміністрації.

Харчування на основі дабл-меню –це можливість для учнів обирати 2-3 страви із запропонованих.

На відміну від комплексних обідів, у дабл-меню не є однаковими поживність та вартість страв. Дабл-меню характеризується фіксованою першою стравою, а іншу частину прийому їжі можна обирати ( наприклад гарнір, основну страву, салат, напій). В закладах Деснянського району міста Києва, де давно впроваджено дабл- меню, зазначають, що такий формат подобається дітям, урізноманітнює їх раціон і є смачним та збалансованим.

Наприклад, вже другий рік поспіль у гімназії № 59 імені О.М. Бойченка міста Києва організація харчування здійснюється на основі дабл-меню. Механізм використання дабл-меню при організації харчування учнів 1-4 класів:

  1. У середу батькам учнів 1-4 класів надається можливість обирати шляхом прямого голосування у чатах класів один із двох варіантів меню на кожен день наступного тижня.
  2. У четвер інформація узагальнюється відповідальними за організацію харчування в гімназії та передається завідувачу виробництвом.
  3. Наступного тижня харчування здійснюється відповідно до замовлень батьків.

Наприклад:

Харчування 1-4 класи

Меню 1 Меню 2
Салат з моркви з прянощамиСир твердий
Биточок курячий січений запечений з сиром Помідор свіжий
Кус-кус (розсипчастий) Макарони відвареніНагетси курячі (філе кур. запеч. в сухар.)
Компот з яблук Макарони відварені
ХлібЧай
Печиво в асортиментіХліб
Печиво в асортименті

Отже, такий формат не лише змінює сам принцип подачі страв, а й покращує раціон дітей, задовольняючи їх потреби у смачній та різноманітній їжі.

Жінка в їдальні