БІЛЬШІСТЬ МАТЕРІАЛІВ ЗА ТЕМОЮ:
Як харчування впливає на здоров'я впродовж життя
Опубліковано:
08 грудня 2021
Наші харчові звички й уподобання формуються з дитинства та впливають на основні показники здоров’я від народження до останніх днів життя. Але чи ви знали про те, що вони можуть успадковуватись наступними поколіннями? Тому так важливо формувати правильні харчові звички та дотримуватись здорового харчування на всіх етапах життєвого шляху.
Статистика свідчить, що дев’ять із десяти передчасних смертей (віком до 70 років) в українців зумовлені неінфекційними хворобами, найбільш поширеними з яких є серцево-судинні захворювання (ССЗ), рак, діабет і хронічні обструктивні захворювання легень. Серцево-судинні захворювання стали причиною 66% смертей в Україні у 2020 році. І саме вони часто є наслідками нездорового харчування.
Результати дослідження STEPS в Україні (2019 — 2020 роки) встановили, що у третини населення (34,8%) був підвищений артеріальний тиск або гіпертензія, які розвиваються через надмірне споживання солі.
Також дослідженням STEPS вперше в Україні було об’єктивно визначено поширеність надмірної ваги й ожиріння на великій вибірці (4600 респондентів — чоловіків та жінок віком від 18 до 69 років). Це, зокрема, наслідок надмірного споживання цукру.
З’ясувалось, що 59,1% українців має зайву вагу, включно з 24,8% хворих на ожиріння. Майже кожна третя жінка (29,8%) має ожиріння та наражається на небезпеку розвитку його небезпечних наслідків, включно із серцево-судинними захворюваннями, раком, діабетом, психологічними та соціальними проблемами.
За допомогою найбільш інформативної методології, якою є визначення вмісту натрію у добовій сечі у дослідженні STEPS Україна (ФАО/ВООЗ, 2003 р.; МОЗ України, 2017 р.) встановлено, що середній добовий рівень споживання солі становить 12,6 грама, що перевищує у понад два з половиною рази рекомендовану кількість — 5 грамів. Лише 13% респондентів споживали 5 грамів солі на добу.
Тож про наслідки нездорового харчування має знати кожна людина.
БІЛЬШІСТЬ МАТЕРІАЛІВ ЗА ТЕМОЮ: