5 кроків до безпечнішої їжі

Опубліковано:  20 вересня 2023

Здорове харчування у кожній родині та кожному закладі освіти має починатися з виконання правил безпечного харчування. Для шкіл, садочків, дитячих таборів літнього відпочинку та закладів громадського харчування такі правили об'єднані у систему НАССР. А в родинах обов'язково потрібно дотримуватись таких простих кроків:

КРОК 1: ПІДТРИМУЙТЕ ЧИСТОТУ

  • Мийте руки перед тим, як брати продукти і готувати їжу;
  • Мийте руки після відвідування туалету;
  • Вимийте та продезинфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • Захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Як правильно мити руки, тривалість миття рук 40-60 секунд
Показати детальний опис

Як правильно мити руки


Послідовність:
  1. намочіть водою руки;
  2. нанесіть мило;
  3. потріть руки долоня об долоню;
  4. потріть руки по поверхнях;
  5. протріть руки долоня об долоню і переплетіння пальців;
  6. зчепіть пальці та потріть їх;
  7. ретельно вимийте великі пальці кожної руки;
  8. потріть долоні пальцями;
  9. змийте руки.
Тепер ваші руки чисті

Навіщо? 

Хоча більшість мікроорганізмів не викликає ніяких хвороб, все ж, багато з тих що перебувають в грунті, воді та організмі тварин і людини, є небезпечними. Вони передаються через рукостискання, господарські ганчірки, і особливо через обробні дошки. Простий дотик здатен перенести їх у продукти і спричинити харчові захворювання. 

КРОК 2: ВІДОКРЕМЛЮЙТЕ СИРУ ЇЖУ ВІД ГОТОВОЇ

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • Для обробки сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • Зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Чоловік миє ніж, а поруч на дощечці для нарізання лежить сире філе

Навіщо?

Сирі продукти, м’ясо, птиця і морські продукти та їхні соки можуть містити небезпечні мікроорганізми, які можуть бути перенесені на інші продукти під час приготування та зберігання їжі. 

КРОК 3: РЕТЕЛЬНО ГОТУЙТЕ ЇЖУ

  • Ретельно прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морські продукти;
  • Доводьте такі страви, як супи та печеню до кипіння, щоб переконатися що вони досягли 70°C. Рекомендовано використовувати термометр. Під час приготування м’яса або птиці, їхні соки повинні бути прозорими, а не рожевими;
  • Ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Приготування на сковороді страви з овочів

Навіщо?

Правильне приготування продуктів харчування вбиває майже всі небезпечні мікроорганізми. Відповідно до досліджень, приготування їжі при температурі 70°C може допомогти зробити її безпечною для споживання. До харчових продуктів, на які необхідно звертати особливу увагу, належать: м’ясний фарш, м’ясні рулети, великі шматки м’яса і цілісні тушки птиці. 

КРОК 4: ЗБЕРІГАЙТЕ ЇЖУ ПРИ БЕЗПЕЧНІЙ ТЕМПЕРАТУРІ

  • Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • Охолоджуйте без затримки всі приготовані харчові продукти і ті, які швидко псуються (бажано нижче 5°C)
  • Зберігайте щойно приготовані страви гарячими (вище 60°C) аж до подачі до столу;
  • Не зберігайте їжу занадто довго, навіть у холодильнику;
  • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Навіщо?

При кімнатній температурі мікроорганізми можуть розмножуватись дуже швидко. При температурі нижче 5°C або вище 60°C процес їх розмноження сповільнюється або припиняється. Деякі небезпечні мікроорганізми все ж можуть розмножуватися і при температурі нижче 5°C.

КРОК 5: ВИКОРИСТОВУЙТЕ БЕЗПЕЧНУ ВОДУ І СВІЖІ ПРОДУКТИ

  • Використовуйте чисту воду або очищайте її;
  • Обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
  • Обирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення їхньої безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • Мийте фрукти й овочі, особливо якщо вони будуть вживатися в їжу сирими;
  • Не вживайте продукти після закінчення терміну придатності.

Навіщо?

Необроблені продукти, а також вода і лід, можуть містити небезпечні мікроорганізми і хімічні речовини. У зіпсованих або покритих цвіллю продуктах можуть утворитися токсини. Ретельно відібрані і добре вимиті або очищені продукти є менш небезпечними для здоров’я.