Хибною є думка, ніби здорове харчування — це лише про екзотичні продукти та чималі кошти, які доведеться на них витратити. Харчуватися корисно цілком можливо, споживаючи звичні в Україні продукти.
Овочі та фрукти корисні незалежно від країни походження. Капуста,
огірки, зелень, морква, помідори, які можна легко знайти в нас, такі
само корисні, як і екзотичні овочі. А огірок із Каліфорнії не буде
сильно відрізнятися за складом вітамінів і мікроелементів від огірка,
наприклад, із Черкаської області.
Крім того, щоб овочі були придатними для транспортування, їх збирають ще до того, як вони стають стиглими. Звісно, в дорозі вони не наситяться мікроелементами з ґрунту і недоотримають корисних речовин. У цьому полягає важлива відмінність імпортованих продуктів від сезонних.
Якщо ж зазирнути до переліку так званих суперфудів, тобто дуже корисних продуктів, поруч із незвичними для українців ацеролою та ягодою годжі побачимо журавлину й обліпиху, які навряд чи можна назвати екзотичними для України.
Зважайте на сезонність. Якщо влітку доступні сезонні овочі та фрукти — огірки, помідори, сезонні ягоди, то восени і взимку можна переключатися на інші. Це можуть бути або так само сезонні продукти, або ті, які добре зберігаються тривалий час. Гарбуз і гранат, цитрусові фрукти, буряк, зимові груші, всі види капустяних — чудові варіанти у холодну пору року. Що вже й говорити про фактично цілий рік доступні цибулю, моркву та капусту, які теж є корисними.
Також не варто забувати, що заморожування — чудовий спосіб зберігання продуктів на зиму. Однак заморожувати їх треба без цукру та меду. Цілі ягоди чорної смородини, малини, половинки слив чи абрикосів будуть радувати взимку не менше за привезені грейпфрути.
Схожа ситуація і з бобовими та цільнозерновими. Звичні для нас горох і квасоля не менш корисні, ніж екзотичні червона сочевиця або нут.
Так само і з продуктами категорії цільнозернових. Якісні макарони з твердих сортів пшениці та цільнозерновий хліб — продукти недешеві, ще й не кожному будуть до смаку. Звичніші нам вівсянка, гречка, перлова, ячна, пшоняна каші — теж цільнозернові й не менш корисні.
Суперфуди — продукти з високою концентрацією корисних речовин — теж бувають не лише екзотичними. Ось кілька цілком локальних суперфудів:
- Льон. Його насіння містить жирні олії й кислоти, вітамін А, ферменти,
рослинний білок. Льон можна додавати у йогурт, каші та салати, випічку,
смузі.
- Шипшина. Плоди мають дуже високу вітамінну цінність, є антиоксидантом. Шипшина — здорова альтернатива компоту з цукром або узвару.
- Волоські горіхи і гарбузове насіння. Багаті на амінокислоти, вітаміни,
мінеральні речовини й мікроелементи. Регулюють апетит і потяг до
солодкого.
- Пророщені зерна. Найбагатша ферментами їжа, володіють добрим мінеральним
складом.
Тож користь продуктів визначають не їхня незвичність, країна походження і те, що, хто і скільки про них говорить. Більш звичну й недорогу альтернативу можна знайти чи не в кожній категорії продуктів. Дізнавайтеся більше про ті продукти, які нас оточують, і про їхню користь. Але й досліджуйте їстівну екзотику — це як мінімум цікаво. І, без сумніву, корисно.