Яке харчування може стати профілактикою залізодефіциту
Регулярне вживання певних харчових продуктів допоможе уникнути залізодефіциту. Варто зазначити, що залізо буває двох типів.
Гемове залізо – міститься в їжі тваринного походження і добре засвоюється. На негемове залізо багаті продукти рослинного походження, а саме бобові, шпинат, гарбузове насіння тощо. Тому надавайте перевагу салатам із зеленню та різним додаткам, як то насіння, квасоля чи сочевиця. Негемове залізо гірше засвоюється організмом, тому краще поєднувати їжу тваринного походження з рослинною [3].
Варто зауважити, що деякі продукти та напої здатні зв’язувати залізо та погіршувати його засвоєння. Наприклад, це чай та кава, які містять танін, а ще зернові – каші та хліб, які містять фітинові кислоти. У молочних продуктах засвоєнню заліза заважають сполуки кальцію. Тому намагайтеся не поєднувати м’ясні продукти з кашами, а доповнюйте їх зеленими салатами зі шпинатом або бобовими.
Покращити засвоєння заліза допоможуть продукти багаті вітаміном С, наприклад, томати, солодкий перець, цитрусові та ківі.