🟪 № 2. ВСІ ЖИРИ ШКІДЛИВІ
Дослідження, опубліковані наприкінці 1940-х років, виявили кореляцію між дієтами з високим вмістом жиру та високим рівнем холестерину. Тоді експерти припустили, що якщо зменшити кількість загального вмісту жирів у харчуванні, ризик серцевих захворювань знизиться. У 1980-х роках лікарі, експерти в галузі охорони здоров’я, представники харчової промисловості та засоби масової інформації повідомляли, що харчування з низьким вмістом жиру може принести користь усім. Хоча не було жодних переконливих доказів того, що це запобігає таким проблемам, як серцеві захворювання або надмірна вага та ожиріння.
У результаті погана репутація жирів змусила багатьох людей — і виробників продуктів — замінити калорії з жиру калоріями з рафінованих вуглеводів, таких як біле борошно та доданий цукор. Однак замість позитивного ефекту, поширеність надмірної ваги та ожиріння у населення значно зросла.
Насправді не всі жири шкідливі. У той час як певні типи жирів, включаючи насичені та транс жири, можуть підвищити ризик серцевих захворювань або інсульту, корисні жири, такі як мононенасичені (в оливковій та інших рослинних оліях, авокадо, деяких горіхах і насінні) і поліненасичені (в соняшниковій та інших рослинних оліях, волоських горіхах, рибі та насінні льону) насправді допомагають знизити цей ризик. Корисні жири також важливі для забезпечення енергією, виробництва важливих гормонів, підтримки функціонування клітин і засвоєння деяких поживних речовин.
Слід повністю відмовитися від продуктів із вмістом транс жирів, помірно споживати насичені жири та Омега-6 поліненасичені жири, перевагу віддавати мононенасиченим жирам та Омега-3 поліненасиченим жирним кислотам.