Нутриціологічні аргументи посмакувати макаронами

На зображенні тарілка з макаронами. В нижній частині напис: Макарони у здоровому меню

Макарони, які зараз все частіше йменують пастою – є візитівкою італійської кухні. Від тальятеллі до равіолі вони мають сотні мільйонів прихильників у всьому світі. Існує тільки понад 600 типів пасти, а рецептів її приготування мабуть взагалі неможливо порахувати.

Середземноморська дієта - одна з найздоровіших моделей здорового харчування обов’язково включає макарони. Їх поєднання з овочами, рибою, власноруч приготовленими соусами зробить страву справжнім корисним делікатесом.

Варто зазначити, що в українських родинах макарони регулярно з’являлися у меню задовго до появи слово «паста» у кулінарному значенні. Наші мами, бабусі вміють готувати смачні і корисні страви з макаронними виробами навіть у складні часи, коли були значні проблеми з вибором харчових продуктів.


🔵 Є КОМПОНЕНТОМ ЗДОРОВОГО ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ

Макаронні вироби виготовляються із зерна, однієї з основних груп корисних харчових продуктів, до яких також належать овочі, фрукти, рибу та птицю. Є хорошим джерелом енергії. А зроблені з цільного зерна — ще й клітковини, яка допомагає при проблемах зі шлунком і знижує рівень холестерину.


🔵 ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ ТРИВАЛЕ НАСИЧЕННЯ

Макарони є досить ситними, а отже, можуть надовго втамувати бажання поїсти.


🔵 СПРИЯЮТЬ ЗНИЖЕННЮ РИЗИКУ РАКУ

Цільнозернові макарони є корисними для здоров’я. Згідно з результатами наукових досліджень їхнє споживання асоційоване з нижчою ймовірністю появи певних видів раку, особливо раку шлунку та товстої кишки.


🔵 ДОПОМАГАЮТЬ СХУДНУТИ

Макарони отримали погану репутацію через високий вміст вуглеводів. Але дослідження показують, що вуглеводи не заважають схуднути, якщо не їсти їх забагато. В одному із спостережень люди, які їли макарони як частину середземноморської дієти, мали нижчий індекс маси тіла, ніж ті, хто не їв. У них також було менше жиру на животі. Гарний рецепт без зайвих калорій: макарони зі свіжими помідорами, часником, базиліком і краплею оливкової олії.


🔵 НЕ МІСТЯТЬ БАГАТО СОЛІ

Завелика кількість солі підвищує ризик серцевих захворювань, гіпертензії, діабету та інших проблем зі здоров’ям. У пасті її мало, якщо не додавати соуси, які містять значну кількість солі.


🔵 ДОПОМАГАЮТЬ КОНТРОЛЮВАТИ РІВЕНЬ ЦУКРУ В КРОВІ

Глікемічний індекс (ГІ) відображає, наскільки швидко цукри, спожиті у складі продуктів, зумовлюють зростання вмісту глюкози у крові. Здорове харчування, яке включає продукти з низьким ГІ, асоційоване із нижчим ризиком діабету та ожирінню. Макарони мають низький глікемічний індекс. Але звертайте увагу, з чим ви їх споживаєте.


🔵 МІСТИТЬ МАЛО ЖИРУ

У порції макаронів, локшини чи спагеті трохи більше як пів грама жиру. Звісно, кількість жиру значно зросте, якщо додати вершкове масло, сир та оливкову олію. Здоровою, легкою та ситною стравою є макарони з італійським соусом марінара (з томатів, часнику та пряних трав, як базилік й орегано).


🔵 ДОВГО ЗБЕРІГАЮТЬСЯ

Макаронні вироби мають тривалий термін зберігання, і завжди під рукою, коли ви зголодніли.


🔵 МОЖУТЬ БУТИ БЕЗ ГЛЮТЕНУ

Попит породив нову категорію пасти з кукурудзи, рису та навіть кіноа. Для екзотики спробуйте безглютенову пасту linguine pescatore, італійську страву, приготовану з суміші морепродуктів, наприклад мідії, молюски, кальмари, креветки та рибу в томатному соусі. Але без пармезану — італійці зазвичай їдять рибу та сир окремо.


🔵 ПІДХОДЯТЬ НАВІТЬ НА ДЕСЕРТ

Кугель — запечена страва з локшини, приготована зі сметаною, корицею, родзинками та цукром — походить зі Східної Європи та є однією з найпопулярніших страв усіх часів. Її можна їсти як солодкий гарнір або десерт.


🔵 ДОСТУПНІ

Основні інгредієнти прості та дешеві: борошно, вода, сіль і, можливо, трохи яєць. Незалежно від того, готуєте ви самостійно чи купуєте їх у магазині, макарони є чудовим способом бюджетно нагодувати родину.


🔵 УНІВЕРСАЛЬНІ

Макаронні вироби можуть бути закускою, гарніром або основним блюдом. Спробуйте гострий та смачний салат з макаронами, моцарелою, в’яленими помідорами та оливками.


🔵 МАЮТЬ РІЗНОМАНІТНІ ФОРМИ

Краватки-метелики, мушлі, стрічки, трубочки та навіть літери чи тварини. Макаронні вироби відкривають безмежні можливості для урізноманітнення вигляду вечері, навіть якщо у вас є лише декілька хвилин.


🔵 ЛЕГКІ В ПРИГОТУВАННІ

Щойно каструля з водою закипить, знадобиться лише декілька хвилин, аби зварити макаронні вироби. Якщо хочеться чогось цікавішого, можна спробувати качіо е пепе з римської кухні. Це спагеті (або традиційні тонареллі) з тертим сиром та чорним перцем. 

Підготовлено О. Швецем – головою Асоціації дієтологів України