Результати дослідження - вплив споживання фісташок на здоров’я очей

На ядра фісташки, у верхній частині напис: Фісташки для здоров’я очей та мозку

Фісташки є єдиним різновидом горіхів, які містить значну кількість лютеїну. Це поширений пігмент класу картиноїдів (ксантофіл), що є корисним та необхідним для здоров’я очей. Він проникає через гематоенцефалічний бар’єр і накопичується виключно в макулярній області сітківки ока людини. Макула (пляма) є ключовою структурою ока, яка захищає сітківку від руйнівної дії синього світла. 

Ксантофіли лютеїн і зеаксантин найчастіше зустрічаються в овочах і фруктах. Особливо багато їх в зелених листових овочах. Фісташки є джерелом лютеїну з високою біодоступністю, оскільки містять жири, головним чином моно- та поліненасичені, які сприяють його засвоєнню. 

📙 Результати дослідження, що було проведено в Медичному центрі при Університеті Тафтса та опубліковані 17 жовтня 2024 року в Journal of Nutrition, вказують, що фісташки є не тільки смачною та поживною їжею, а й мають значні переваги для здоров’я очей. Це особливо важливо для літніх людей, які мають значно підвищений ризик погіршення зору.

🔸 Рандомізоване контрольоване дослідження показало, що вживання 57 грамів фісташок на день протягом 12 тижнів як частини звичайного харчування, значно підвищує оптичну щільність макулярного пігменту у людей середнього та старшого віку. Науковці також виявили, що харчування з фісташками майже подвоїло щоденне споживання лютеїну учасниками та значно підвищило його рівень у плазмі крові.

🔸 Просто додавши жменю фісташок у свій щоденний раціон, можна збільшити споживання лютеїну, який має вирішальне значення для захисту очей.

🔸 Окрім підтримки здоров’я очей, лютеїн, що міститься у фісташках, також сприяє роботі мозку. Лютеїн долає гематоенцефалічний бар’єр, де він допомагає зменшити окислювальний стрес і запалення. Як і в оці, він вибірково накопичується в мозку і може відігравати певну роль при зниженні когнітивних здібностей. 

🔸 Дослідження показують, що вищий рівень лютеїну пов’язаний з кращою когнітивною діяльністю, включаючи пам’ять і швидкість обробки інформації, що робить фісташки цінним доповненням до харчування, необхідного для здорового старіння.

📙Не можна забувати про те, що поширеною пропозицією є солоні фісташки. Їхнє споживання має бути обмеженим, з огляду на негативні наслідки від надмірного надходження солі, передусім у вигляді підвищення кров’яного тиску.

Підготовлено проф. О. Швецем, президентом ВГО «Асоціація дієтологів України»