Потужна користь їжі фіолетового кольору

Опубліковано:  14 лютого 2024
На зображенні ягоди і фрукти у верхній частині напис: фіолетовий-корисні кольори їжі

Ягоди, фрукти та овочі фіолетового кольору зазвичай відрізняються високим вмістом корисних поживних речовин, які називаються антоціанами. 

Як і низка інших фітонутрієнти, вони допомагають захистити клітини від пошкоджень, що можуть призвести до захворювань. Антоціани діють в комплексі із іншими поживними речовинами рослинної їжі, забезпечуючи оптимальне функціонування нашого організму.


🟪 СЛИВИ


Чим інтенсивніший колір, тим більший вміст антоціанів. Стиглі фрукти також міститимуть більше корисних поживних речовин. Шкірка слив може мати у 20 разів більше антиоксидантів, ніж м’якоть.


🟪 ЯГОДИ


Хоча антоціани пов’язані з фіолетовим кольором, пігменти в ягодах можуть варіюватися від червоного до синього. Серед них — чорниця, ожина, полуниця, лохина, чорна смородина, шовковиця. Згідно з результатами досліджень у дітей і дорослих, які вживали чорницю, ці ягоди здатні покращити розумову діяльність і підвищити настрій. Дослідники працюють над гіпотезою впливу антоціанів, як специфічних комунікаторів між клітинами мозку. 


🟪 КАРТОПЛЯ


Крім задоволення пошанувачів, цій овоч забезпечує нас калієм, магнієм, вітаміном С і харчовими волокнами (клітковиною). Сорти, які мають фіолетову шкірку та бульбу, містять у 2-3 рази більше антиоксидантів, ніж звичайна біла картопля.


🟪 ВИШНІ


Антоціани, які надають їм насичений темний колір, допомагають знизити кров’яний тиск і зберегти кровоносні судини здоровими. Також вони корисні при проблемах із суглобами, як остеоартрит і подагра. Крім того, у вишнях є чимало поживних речовин, які допомагають запобігти раку, хворобам серця та діабету.


🟪 ВИНОГРАД


Антоціани у винограді можуть бути від червоного до чорного кольорів. У його ягодах увагу науковців привернув ресвератрол, відомий своїми потужними антиоксидантними властивостями. Його містить шкірка винограду, яка надає червоному вину колір. 


🟪 ЦВІТНА КАПУСТА


Фіолетовий колір зазвичай білому овочу надає лише один ген, що відповідає за більшу кількість антоціанів в овочі. Крім того, цвітна капуста багата на інші фітонутрієнти, вітамін С і мінерали. Щоб зберегти якомога більше поживних речовин, готуйте її на пару або їжте сирою. 


🟪 ЧЕРВОНОГОЛОВА КАПУСТА


Можливо, організму легше використовувати антоціани у квашеній капусті. Коли ви ферментуєте капусту, отримуєте природні пробіотики, що живлять представників кишкової мікробіоти, бактерії у вашому кишківнику. Вони допомагають організму у захисті від несприятливих факторів, сприяють засвоюванню поживних речовин, перетравленню їжу та навіть контролю тривоги.


🟪 БУРЯК


Колір цього традиційного для українців овочу походить від різних антиоксидантів, які називаються беталаїнами. Ці червоні та жовті пігменти є в стеблах мангольда та ревеню, а також містяться у деяких грибах. Вони легше руйнуються під впливом високої температури, ніж антоціани, тому спробуйте готувати буряк на пару. Ці овочі корисні для здоров’я серця, мозку та допомагають стабілізувати рівень цукру в крові.