🧀 ОБМЕЖЕННЯ
Людині з НЕПЕРЕНОСИМІСТЮ ЛАКТОЗИ бракує ферменту, необхідного для розщеплення та перетравлення цукру, що міститься в молоці. Вживання молока та молочних продуктів може призвести до здуття живота, метеоризму або діареї.
Рівень толерантності залежить від конкретного випадку. Одна людина може їсти витримані молочні продукти з низьким вмістом лактози, такі як йогурт і тверді сири. Інша ж відчуває реакцію навіть на невелику кількість молочних продуктів.
Тверді витримані сири, такі як грюєр, чеддер і пармезан, мають значно нижчий рівень лактози. Люди з непереносимістю лактози можуть споживати помірну кількість цих сирів, не відчуваючи симптомів непереносимості. М’які свіжі сири, такі як моцарела, можуть викликати реакцію в людини з непереносимістю лактози при споживанні у досить значній кількості.
АЛЕРГІЯ виникає через аномальну імунологічну реакцію на певні тригери, такі як молочний білок, казеїн або сироватка. Імунна система організму під дією тригера виробляє алергічне антитіло (антитіло до імуноглобуліну Е, IgE).
До симптомів алергії відносяться виділення з носа, хрипи, діарея та блювота. У важчих випадках у людини може розвинутися астма, екзема, кровотеча, пневмонія, анафілаксія або шок. Це може бути серйозним і навіть небезпечним для життя.
Маючи алергію на молоко, потрібно уникати всіх молочних продуктів, включаючи сир.
Також зверніть увагу:
- У деяких сирах у великих кількостях міститься фосфор. Їх варто уникати людям із захворюванням нирок. Якщо нирки не можуть видалити надлишок фосфору з крові, це може бути летальним.
- У маленьких дітей, які споживають багато молочних продуктів і водночас харчуються обробленою їжею з низьким вмістом клітковини, спостерігаються запори.
- Людям, які вживають препарати для лікування депресії та хвороби Паркінсона (інгібітори моноаміноксидази) потрібно виключити їжу з високим вмістом амінокислоти тираміну. Вона міститься у витриманих сирах, в’яленому м’ясі, маринованих продуктах, пиві та вині. Чим довше витримується їжа, тим вищий вміст тираміну.
- З продуктами, що містять тирамін, також пов’язані мігрені та головні болі. Визначити, чи саме продукти з тираміном викликають ці симптоми, допоможе харчовий щоденник.