🟢 БЕЗПЕЧНІСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
Перевагами вирощування овочів у теплиці є безперервне виробництво протягом року, висока врожайність з одиниці площі, можливість вирощувати в місцях, де немає землі або її якість недостатня для виробництва. Недоліками є невідповідні кліматичні умови в приміщенні (особливо низька температура і висока відносна вологість), поява грибкових і бактеріальних захворювань, вищі дози нітратів, пестицидів, гормонів, хімічних добрив і препаратів, які забруднюють навколишнє середовище, порушують природний баланс і несуть загрози здоров'ю людини.
Водночас часто споживачі намагаються пояснити проблеми вирощування та якості (наприклад, світліший колір овочів), які виникають через відсутність достатнього сонячного світла та температури, використанням нітратів або пестицидів. Наприклад, для аромату та червоного кольору плоди помідорів мають бути під інтенсивним сонячним світлом протягом 6 годин на день. Без цих умов у томату буде світліший колір і висока кислотність. Ранній збір урожаю тепличних культур — ще одна причина неоптимального смаку овочів.
Аграрні технології сьогодні поки що не можуть забезпечити тепличній продукції смакових та інших характеристик, які притаманні сезонному оригіналу.
Водночас, упереджено вважати, що проблема надмірного використання пестицидів, нітратів, стимуляторів росту рослин зумовлює істотних ризик для здоров’я. Сучасні тепличні господарства, особливо ті, які запровадили систему НАССР та здійснюють постійний лабораторний моніторинг показників безпечності, виробляють цілком безпечну рослинну продукцію.
#здоровехарчування #овочі