Сезон страв з баклажанів: органічне поєднання користі і смаку
Опубліковано:
13 жовтня 2023
🍆🍆🍆 Баклажани — це овоч родини пасльонових, як і картопля, помідори та перець. Походить з Індії та Азії, де й досі росте в дикому вигляді. Рослини потрапили до Європи у 7-8 столітті під час арабських завоювань.
Баклажани мають насичену м’ясисту внутрішню частину, яка під час приготування набуває кремоподібної консистенції. Ситність робить ці овочі гарним замінником м’яса.
Глянцево-фіолетовий краплеподібний баклажан найбільш поширений, хоча цей овоч буває різних кольорів і форм. На ринках можна знайти овальні, довгі та тонкі баклажани з білою, зеленою, рожевою, оранжевою та навіть смугастою шкіркою.
Всередині овочу є біла м’ясиста м’якоть, можливо, з зеленим або жовтим відтінком, усіяна маленькими гронами бежевого насіння. Якщо всередині він коричневий, ймовірно баклажан зіпсувався.
🍆 ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ
Порція баклажанів вагою 100 грамів містить 25 калорій, 1 грам білка, 0,2 грама жиру, 6 грамів вуглеводів, 3 грами клітковини. Також у ній є такі вітаміни та мінерали: 22 мкг фолієвої кислоти, 23 МО вітаміну А, 2,2 мг вітаміну С, 3,5 мкг вітаміну К, 229 мг калію, 24 мг фосфору, 14 мг магнію, 9 мг кальцію, 0,23 міліграма заліза.
🍆 КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
Баклажани використовувалися у традиційній медицині протягом тисяч років. У стародавній індійській системі аюрведичної медицини їх споживали для лікування діабету, а корінь – для полегшення астми.
Ці овочі дають гарний запас калію та клітковини. І мають лише 25 калорій і менш як 1 грам жиру на 100 грамів.
Баклажани містять антиоксиданти, як вітаміни А і С, що захищають клітини від пошкоджень та поліпшують імунний захист. У них також багато природних рослинних хімічних речовин поліфенолів, які допомагають клітинам краще переробляти цукор, що важливо при діабеті.
Експериментальні досліди клітин показали, що баклажани захищають від типу пошкодження ДНК, яке призводить до раку. Але дослідникам ще потрібно підтвердити цю користь у дослідженнях на людях.
🍆 ЙМОВІРНІ РИЗИКИ
Баклажани та інші пасльонові овочі містять хімічну речовину соланін, яка, як стверджують деякі люди, посилює запалення та погіршує такі захворювання, як артрит. Немає переконливих доказів того, що невелика кількість соланіну в баклажанах погіршує симптоми артриту. Але якщо ви помітили, що біль у суглобах посилюється після того, як ви з’їли баклажани, уникайте їх.
Алергія на баклажани не є поширеною, але все ж зустрічаються. Нагадаю, що симптоми алергічної реакції включають висипку, набряк обличчя, свербіж, кропив’янку та хриплий голос.
🍆 ЯК ГОТУВАТИ І ЗБЕРІГАТИ
Перед тим, як варити баклажани, помийте їх і відріжте обидва кінці. Їх шкірка їстівна, однак її можна видалити, якщо складно жувати.
Баклажан від природи трохи гірчать. Посипте його сіллю і дайте настоятися 30 хвилин, після чого помийте. Сіль витягне частину гіркоти. Це також запобігає тому, щоб баклажани вбирали забагато олії та ставали жирними під час приготування.
Овочі можна смажити, запікати, готувати на пару або тушкувати. У нарізаному вигляді вони є гарним інгредієнтом до гарнірів та супів. Смачний рецепт - баклажани з пармезаном. Майте на увазі, що обсмажування баклажанів в олії додає їм калорій і жиру, тому їх краще запікати.
Щоб запекти цілий баклажан, спочатку проколіть шкірку виделкою так, як у випадку з печеною картоплею. Приблизно за 30 хвилин у духовці вийміть середину та нафаршируйте баклажани або розімніть м’якоть у суп, рагу або соус.
Не ріжте баклажани, якщо не збираєтеся одразу їх готувати. Ці овочі швидко псуються. У холодильнику цілими вони зберігаються безпечно протягом тижня.
#баклажан #здоровехарчування