🔵 ЯЙЦЯ
Хороше джерело кількох поживних речовин, пов’язаних зі здоров’ям мозку, як вітаміни B6 і B12, фолієва кислота та холін.
Холін є важливим мікроелементом, який організм використовує для створення ацетилхоліну, нейромедіатора, який допомагає регулювати настрій і пам’ять. Високе споживання холіну пов’язане з кращою пам’яттю та розумовими функціями. Однак багато людей не отримують його достатньо у своєму раціоні.
Вживання яєць — це простий спосіб отримати холін, адже яєчні жовтки є одними з найбільш концентрованих джерел цієї поживної речовини. Адекватне споживання холіну становить 425 мг на день для більшості жінок і 550 мг на день для чоловіків. При цьому один яєчний жовток містить 112 мг холіни.
Вітаміни групи В, що містяться в яйцях, також відіграють кілька ролей у здоров’ї мозку. Вони допомагають уповільнити прогресування розумового занепаду у людей похилого віку шляхом зниження рівня гомоцистеїну, амінокислоти, яка може бути пов’язана з деменцією та хворобою Альцгеймера.
Крім того, дефіцит двох типів вітамінів групи В — фолієвої кислоти та В12 — пов’язаний з депресією. Дефіцит фолієвої кислоти є поширеним у людей похилого віку з деменцією, і дослідження показують, що добавки фолієвої кислоти можуть допомогти мінімізувати вікове погіршення розумового розвитку. Вітамін B12 також бере участь у синтезі хімічних речовин та регулює рівень цукру в мозку.
Існує вкрай мало прямих досліджень про зв’язок між споживанням яєць і здоров’ям мозку. Проте є чимало дослідження, які підтверджують переваги певних поживних речовин, які містяться в яйцях. Останні наукові дані підтримують регулярне споживання яєць, переважно у несмаженому вигляді.