Хліб на заквасці: п’ять переваг для здоров’я

На зображенні зріз половини хліба, в нижній частині зображення підпис: Здорові переваги хліба на заквасці

Хліб, виготовлений з ферментованої закваски, завойовує все більше прихильників, вважаючих його здоровішим вибором. Власне, це продукт ферментації, в якому тісто природним чином підіймається завдяки газу, що виділяється під час бродіння зерна. 

Закваска – це культура дріжджів і корисних бактерій, які зустрічаються в природі та можуть бродити протягом приблизно п’яти днів. Натомість технологія виготовлення багатьох класичних видів хліба передбачає застосування пекарських дріжджів для приготування тіста. 


🟠 ПОЖИВНА ЦІННІСТЬ


Борошно або його суміш, що використовуються для приготування закваски, впливає на профіль макроелементів готового хліба. 100 грамів (приблизно дві скибочки) хліба на заквасці містять близько 230 ккал; 7,8 грама білка; 0,7 грама жирів; 47 грамів вуглеводів; 2,9 грама клітковини; 0,81 грама солі.


🟠 КОРИСНІ ВПЛИВИ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я:


🔸 Підтримує здоров’я кишечника

Хоча корисні мікроби в заквасці, як правило, втрачаються під час процесу випікання, клітковина та рослинні сполуки-поліфеноли стають біодоступнішими. Вони є важливим джерелом живлення для корисних мікробів у кишечнику.

🔸 Допомагає контролювати рівень цукру в крові

Процес ферментації та високий вміст клітковини роблять цей хліб корисним для тих, хто має підвищений рівень цукру в крові, запобігаючи стрімким стрибкам глюкози.

🔸 Зменшує ризик серцево-судинних захворювань

Як правило, дієти з високим вмістом клітковини пов’язані з меншим ризиком атеросклерозу судин та патології серця. Хліб на заквасці пропонує додаткові переваги завдяки процесу ферментації, і вони посилюються при використанні цільнозернового житнього борошна.

🔸 Краще засвоєння поживних речовин

Традиційна закваска проходить повільний процес ферментації, результатом якого є підвищення біодоступності вітамінів і мінералів у хлібі. Під час цього процесу також розщеплюється білок (включаючи глютен), що полегшує його засвоєння.

🔸 Переваги у поживній цінності

Результати одного з досліджень демонструють, що процес ферментації покращує біодоступність клітковини та мінералів. Серед іншого, це пов’язано з розщепленням фітинової кислоти, яка міститься в зернах.


🟠 БЕЗПЕКА


Тим, хто дотримується безглютенової дієти, наприклад, хворим на целіакію, не можна вживати хлібу, який виготовлений із застосуванням заквасок із пшениці, жита, ячменю чи інших зерен, що містять глютен. В харчуванні людей з целіакією слід використовувати борошно без глютену.

Хліб на заквасці завдяки ферментації та корисним бактеріям є одним з найздоровіших варіантів. Ще краще, якщо він також випікається з цільнозернового борошна.

Підготовлено проф. Олегом Швецем, головою Асоціації дієтологів України.