Харчування, що сприяє полегшенню болю

На зображенні фрукти, спеції , трави в нижній частині напис: «Їжа, як ліки 9 продуктів проти болю»

Біль – надзвичайно важкий та виснажуючий прояв негараздів у нашому організмі. Методи його лікування такі ж різноманітні, як і причини. Існує багато підходів: від ліків, фізичних/природних факторів до технік для розуму/тіла й акупунктури. 

До природних способів послаблення болю можна віднести й харчування, адже поживні речовини, які у значній кількості присутні у певних продуктах, також здатні покращити самопочуття. 

До харчових продуктів, які допомагають подолати біль, можемо віднести:


🔴 ІМБИР

Найбільш відомий своїми властивостями проти нудоти та для при розладах шлунку. Деякі дослідження показують, що імбир може полегшити менструальний біль.


🔴 ЧОРНИЦЯ

Ці маленькі соковиті ягоди містять багато фітонутрієнтів, які борються із запаленням і зменшують тривалість та інтенсивність болю. Заморожена чорниця містить стільки ж або навіть більше корисних речовин, ніж свіжа. Інші фрукти з антиоксидантами та поліфенолами, як полуниця та апельсини, також мають подібний заспокійливий ефект.


🔴 ГАРБУЗОВЕ НАСІННЯ

Є чудовим джерелом магнію, який зменшує кількість нападів мігрені, а також допомагає запобігти та лікувати остеопороз. Втім, цей мінерал, попри думки, не допомагає при нічних судомах ніг. Щоб отримати більше магнію, додайте також до свого раціону мигдаль і кеш’ю, темно-зелені листові овочі (як шпинат і капуста), квасолю і сочевицю.


🔴 ЛОСОСЬ

Багатий на протизапальні Омега-3 жирні кислоти, він вважається корисним для серця і полегшує хворобливість суглобів при ревматоїдному артриті. Інші сорти холодноводної риби, як оселедець, сардини та скумбрія, також є хорошим вибором.


🔴 КУРКУМА

Сполука в спеції, яка надає їй яскравий оранжево-жовтий колір, впливає на різні процеси в організмі, включаючи запалення. Досліджуючи людей з ревматоїдним артритом і остеоартритом науковці виявили, що ті, хто приймав добавки куркуміну, можуть ходити краще і без побічних ефектів від прийому ліків. Чорний перець допомагає засвоїти куркумін, тож спробуйте додати в чай суміш спецій з імбиром і медом.


🔴 ВИШНЯ

В дослідженні бігунів, які пили терпкий вишневий сік щодня за тиждень до перегонів і в день перегонів (350 мл двічі на день), відчували значно менше болю в м’язах, ніж їх колеги, які споживали подібний на смак напій, але без натурального соку. Такий ефект може бути через антиоксиданти та протизапальні сполуки, які містять вишні.


🔴 ОЛИВКОВА ОЛІЯ

Оливкова олія першого віджиму є частиною здорового харчування і може полегшити біль у суглобах при місцевому застосуванні. Вона містить сполуку олеокантал, яка має протизапальні властивості. А також білок лубрицин, що діє як бар’єр, запобігаючи руйнуванню хряща. Дотримуйтесь нижчих температур (менш як 200 °C), коли готуєте на оливковій олії, щоб не втратити жодної з її численних переваг.


🔴 ПЕРЕЦЬ ЧИЛІ

Капсаїцин, що надає перцю чилі гостроти, добре відомий болезаспокійливими властивостями й використовується в кремах і пластирах. Деякі ранні дослідження показують, що вживання гострого перцю також може зменшити запалення. Гострий обпікаючий смак змушує мозок виділяти ендорфіни, які блокують сигнали болю.


🔴 М'ЯТА

Олія м’яти перцевої знімає болісні спазми, гази та здуття живота, які є характерними ознаками синдрому подразненого кишечника. М’ятний чай є хорошим заспокійливим засобом при періодичних розладах шлунку. У ранніх дослідженнях бразильський м’ятний чай (виготовлений з рослини Hyptnis crenata) був таким же ефективним, як і знеболююче, що відпускається за рецептом.

Підготовлено проф. О. Швецем, президентом ВГО «Асоціація дієтологів України»