Як застосувати нові норми

Опубліковано:  14 грудня 2021

Постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» містить Норми харчування на конкретний прийом їжі у нетто.

Відповідно до пункту 13 Норм для здійснення закупівель вага харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, розраховується у брутто згідно з технологічною документацією на страви та вироби.

Отже, плануючи процедури закупівлі продуктів харчування, необхідно:

  1. Скласти меню, що буде використовуватись в закладі (закладах).
  2. За технологічними картами на страви та вироби, що увійшли в меню визначити номенклатуру необхідних харчових продуктів та їх масу у брутто.
  3. Пунктом 9 Норм визначено перелік харчових продуктів, що використовуються для приготування страв, але відсутні в додатках до Норм. Їх потребу варто розрахувати згідно з технологічною документацією на страви та вироби (наприклад – борошно, дріжджі, спеції, прянощі, сухарі панірувальні, томатна паста, лимонна кислота тощо).
  4. Обрахувати загальну кількість по кожному харчовому продукту на період, на який планується закупівля продуктів.

Тепер ви готові проводити закупівлі продуктів харчування для нового меню.

Інформацію про масу кожного інгредієнту страв меню у масі нетто (для споживання) і брутто (для розрахунку потреби закупівель) містять технологічні карти страв!