«5 овочів на день»: Весняний набір

Весна — найбільш проблемний час для появи на тарілці свіжих овочів. Звісно, можна продовжувати їсти той самий набір овочів, що й узимку. Проте збіднілий на вітаміни організм уже потребує чогось новенького.

І найперший бажаний гість на весняному столі — це топінамбур. Тільки-но трохи відтане земля, і вже можна викопувати ці досить непоказні на вигляд корінці. Восени їх, звичайно, теж можна їсти, але найбільш соковиті і хрумкі вони стають саме навесні, коли перезимують у мерзлій землі. А росте ця дивовижна рослина практично будь-де і за будь-яких умов, причому догляду не потребує.

А що ж містить у своїх корінцях топінамбур? У них такий потрібний нам навесні вітамін С, а ще вітаміни групи В і купа мікроелементів. Присутня й речовина інулін, схожа за дією на гормон інсулін — вона допомагає контролювати набір ваги, а також корисна людям із діабетом 2-го типу. 

Багатий топінамбур також на антиоксиданти та клітковину, яка покращує травлення.

Другий скарб, який приносить нам весна, — це, безумовно, перша зелень. Спочатку із землі з’являються пагони черемші, згодом — молода кропива, щавель і часник. Вони є основою класичних весняних страв, таких як зелений борщ та салат із молодої зелені.

Кропива містить вітаміни А, В, С, Е, К, мікро- й макроелементи: залізо, магній, мідь, кальцій, кремній, селен і фітонутрієнти, зокрема флавоніди, які запобігають хворобам серця, фітонциди й органічні кислоти. Вона підвищує опір організму і зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин.

Щавель багатий на вітаміни А і С, PP, а також на рибофлавін, тіамін, каротин, антиоксиданти, глікозиди, мінеральні солі. Він містить низку різних органічних кислот, а також калій, магній та фосфор. Корисний цей зелений лікар для травлення, поліпшує зір та циркуляцію крові, літнім людям регулює тиск.

Про користь часнику знають, мабуть, усі. А молода зелень набагато корисніша й поживніша за зубки!

У травні з’являється ще й інша зелень, а ще спаржа, редис. Та й цитрусові та банани завжди можуть бути на нашому столі.

Тож навіть у такий складний сезон ми з найскромнішим бюджетом можемо виконувати правило «5 порцій овочів і фруктів на день».