Весна — найбільш проблемний час для появи на тарілці свіжих овочів. Звісно,
можна продовжувати їсти той самий набір овочів, що й узимку. Проте збіднілий на
вітаміни організм уже потребує чогось новенького.
І найперший бажаний гість на весняному столі — це топінамбур.
Тільки-но трохи відтане земля, і вже можна викопувати ці досить непоказні на
вигляд корінці. Восени їх, звичайно, теж можна їсти, але найбільш соковиті і хрумкі
вони стають саме навесні, коли перезимують у мерзлій землі. А росте ця
дивовижна рослина практично будь-де і за будь-яких умов, причому догляду не
потребує.
А що ж містить у своїх корінцях
топінамбур? У них такий потрібний нам
навесні вітамін С, а ще вітаміни групи В і
купа мікроелементів. Присутня й
речовина інулін, схожа за дією на гормон
інсулін — вона допомагає контролювати
набір ваги, а також корисна людям із
діабетом 2-го типу.
Багатий топінамбур також на антиоксиданти та клітковину, яка покращує травлення.
Другий скарб, який приносить нам весна, — це, безумовно, перша зелень.
Спочатку із землі з’являються пагони черемші, згодом — молода кропива, щавель і
часник. Вони є основою класичних весняних страв, таких як зелений борщ та салат
із молодої зелені.
Кропива містить вітаміни А, В, С, Е, К, мікро- й макроелементи: залізо, магній, мідь,
кальцій, кремній, селен і фітонутрієнти, зокрема флавоніди, які запобігають
хворобам серця, фітонциди й органічні кислоти. Вона підвищує опір організму і
зміцнює імунітет, сприяє обміну речовин.
Щавель багатий на вітаміни А і С, PP, а також на рибофлавін, тіамін, каротин,
антиоксиданти, глікозиди, мінеральні солі. Він містить низку різних органічних
кислот, а також калій, магній та фосфор. Корисний цей зелений лікар для
травлення, поліпшує зір та циркуляцію крові, літнім людям регулює тиск.
Про користь часнику знають, мабуть, усі. А молода зелень набагато корисніша й
поживніша за зубки!
У травні з’являється ще й інша зелень, а ще спаржа, редис. Та й цитрусові та
банани завжди можуть бути на нашому столі.
Тож навіть у такий складний сезон ми з найскромнішим бюджетом можемо
виконувати правило «5 порцій овочів і фруктів на день».