Що не так з глютеном?

Опубліковано:  13 грудня 2021
мішок з борошном, поруч злаки та хліб

Що таке глютен?

Природа створила злакові, мабуть, одними з найбільш збалансованих продуктів для вживання в їжу.

Вуглеводи, разом із великою кількістю харчових волокон, корисні олії, збалансовані жири, майже всі вітаміни, велика кількість мінералів… І від цього всього люди свідомо відмовляються.

Через глютен, один зі злакових білків, ми можемо робити з борошна тісто, випікати хліб та булочки.

Що не так з глютеном?

Від 0,5% до 1% людей у світі хворіють на автоімунне запалення кишечника під назвою целіакія. Не викликає сумнівів, що вона спричинена важкою формою несприйняття глютену, який міститься в пшениці, житі та ячмені.

Пошкодження слизової оболонки тонкого кишечника стає причиною суттєвого погіршення перетравлення та засвоєння важливих харчових речовин.

Як проявляється целіакія?

Основними симптомами є біль у животі, діарея, здуття, втрата ваги, анемія, алергічний дерматит. Найчастіше захворювання виникає у дитячому віці, проте трапляються випадки, коли прояви спостерігаються лише у дорослої людини.

Варто зазначити, що такі симптоми як біль у животі, діарея, здуття, втрата ваги, анемія, алергічний дерматит можуть бути при багатьох інших захворюваннях. Автоматично віднести їх до несприйняття глютену було б легковажним і небезпечним. Наявність перерахованих проявів є сигналом для невідкладного звернення до лікаря.

Лікар повинен розібратися у ситуації за допомогою вивчення історії захворювання, наявності специфічних проявів, направлення на додаткові дослідження з аналізом їх результатів.

Коли потрібна і кому допомагає безглютенова дієта?

Абсолютна необхідність у відмові від продуктів і напоїв з глютеном, тобто від пшениці, жита і ячменю є у хворих з підтвердженою целіакією.

Відмова від споживання продуктів і напоїв, які містять глютен, є поки що єдиним способом ефективного лікування  пацієнтів, що страждають на  целіакію.

Чому безглютенова дієта настільки популярна у людей, які не хворіють на целіакію?

«Модне» харчування у сучасному світі швидко завойовує нових прихильників завдяки соціальним мережам. Це раніше важче було поширювати нісенітниці та називати себе експертом, не маючи відповідних знань. Хоча ні, згадуючи Чумака і Кашпіровського, можна уявити собі мільйони прихильників безглютенового харчування. Якби згадані гуру цього забажали…

В який спосіб прихильники модної безглютенової дієти отримують від неї позитивні впливи?

Найбільш ймовірних причин дві. Перша - це плацебо, ефект, зумовлений переконанням у невідворотності користі, зникнення хворобливих проявів тощо. Друга – наслідки вилучення інших харчових речовин, наявних у продуктах одночасно з глютеном.

Чи може безглютенова дієта спричинити негативні наслідки?

Ще й як! Оскільки відмова від продуктів із вмістом глютену набула шаленої популярності, вже доступні результати досліджень із врахуванням сотень тисяч її прибічників. З’ясовано, що вони мають значно вищий ризик захворювання на діабет та ішемічну хворобу серця.

Безглютенові продукти містять значно менше харчових волокон (клітковини), суттєво більше цукру, солі та жиру. І до того ж вони мають неспівставно вищу вартість.

Отже, безглютенова дієта не є здоровою моделлю харчування. Вона повинна використовуватися для лікування пацієнтів, які мають целіакію або алергію на глютен. На думку автора цього матеріалу, голови Асоціації дієтологів України Олега Швеця, злакові продукти є корисними та незамінними компонентами здорової дієти.


Підготовлено за матеріалами Асоціації дієтологів України