Вимоги до стану комунікацій

Опубліковано:  21 серпня 2023
Вентиляція, витяжка

До кожного виду технічних комунікацій передбачені окремі вимоги, дотримання яких спрямоване на те, щоб не допустити забруднення продуктів.

Електропостачання

На випадок перебоїв з електропостачанням, його тимчасового припинення оператору ринку варто передбачити свої дії та необхідні заходи для відновлення світла, зокрема підключення до альтернативного джерела електропостачання.

Якщо такої можливості немає, на харчоблоці першочергово потрібно забезпечити підтримку температури в холодильних камерах. Для цього варто розробити алгоритм дій, у якому визначити період, протягом якого підтримка температури в такому обладнанні можлива, а також дії з продуктами після відновлення світла.

Вентиляція

Вентиляція має запобігати проникненню шкідників, бути оснащеною сітками, а також не накопичувати бруд. Для цього персонал повинен мати безперешкодний доступ до фільтрів і змінних частин вентиляційного обладнання.

Водночас варто забезпечити виведення потоку повітря так, щоб він не потрапляв з брудної до чистої зони.

Із використанням вентиляторів і кондиціонерів слід бути обережними: потік повітря не можна спрямовувати на харчові продукти та чистий посуд.

Про ведення документації

Серед документів, які супроводжують поводження з комунікаціями, — специфікація чи інші документи на вентиляцію, результати технічного обслуговування системи водопідготовки, а також записи про виявлені невідповідності в роботі комунікацій.

Для максимально ефективної роботи з утримання всіх комунікаційних систем складається відповідна програма-передумова системи НАССР. Вона повинна забезпечити належні:

  • комунікації та їхній стан для проведення оператором ринку технологічних допоміжних процесів;
  • проєктування та стан системи водопостачання та водовідведення, їх технічний огляд, ремонт, прибирання та дезінфекцію. Використана вода повинна відводитися з дотриманням вимог гігієни. Системи дренажу повинні бути спроєктовані так, щоб полегшити прибирання і мінімізувати ризик забруднення харчових продуктів;
  • вентиляцію приміщень, де здійснюються роботи з харчовими продуктами, а також допоміжних і побутових приміщень;
  • освітлення всіх виробничих зон, яке не має становити загрозу забруднення харчового продукту;
  • проведення операторами ринку оцінювання ризику забруднення через повітря харчових продуктів;
  • оцінювання ризиків, які можуть виникнути через перебої електроенергії, і за необхідності розроблення коригувальних заходів для їх усунення.