Як не допустити появи шкідників або ефективно з ними боротися

Опубліковано:  21 серпня 2023
Тарган

У закладах освіти обов’язково потрібно вживати ефективні заходи, щоб не допустити на харчоблоці появи шкідників.

Зі шкідниками на харчоблоці пов’язані три види небезпечних факторів:

  • біологічні (небезпека від шкідників і їхньої життєдіяльності);
  • фізичні (тіла шкідників, яйця, шерсть тощо);
  • хімічні (недбале використання засобів для боротьби зі шкідниками).

 Для того, щоб ці ризики звести до нуля, необхідно як слід захищати харчоблок від шкідників:

  • утримувати підлогу, стіни, стелю, двері та вікна без щілин;
  • захищати вентиляційні отвори відповідними бар’єрами;
  • ущільнювати місця потенційного проникнення шкідників;
  • встановлювати решітки на стоки;
  • встановлювати на вікна сітки, які можна мити (при цьому отвори в них не можуть бути більш ніж 1,6 мм);
  • а якщо на харчоблоці є зовнішні двері, що часто залишаються відчиненими, то щільною сіткою слід оснащувати і їх.

Слід врахувати параметри навколишнього середовища, що можуть сприяти появі шкідників, а також планувати розміщення потужності, обираючи таке планування харчоблока та зовнішні двері, які максимально перешкоджатимуть потраплянню шкідників у приміщення.

Контролювати захист від шкідників можна безотруйними приманками всередині харчоблока, а поза приміщеннями — отруйними.

Знищувати літаючих комах у великих приміщеннях можна за допомогою електричних знищувачів з електричним струмом високої напруги, а от у невеликих приміщеннях, де є відкриті продукти, краще використовувати клейові екрани з лампою для приманювання.

Щоб запобігати появі шкідників на харчоблоці або ефективно з ними боротися, працівники їдальні мають бути поінформованими про ознаки шкідників і відповідні заходи реагування, перевіряти наявність шкідників у продуктах (наприклад, комах у зернових).

Якщо є припущення, що шкідники контактували з обладнанням і поверхнями, їх слід негайно помити та продезінфікувати, а от у випадку контакту з харчовими продуктами, їх слід позбутися як непридатних до вживання. Не варто забувати про те, що боротьба зі шкідниками буде результативною, якщо встановити та усунути причину їх появи.

Боротися зі шкідниками заклад освіти може як самостійно, так з допомогою підрядників. Підрядник повинен проконсультувати щодо технологічних процесів і зберігання продуктів, надавати підтримку в разі екстрених ситуацій, а також надавати звіт після кожного візиту (його можна використовувати для аналізу та коригувальних дій).

 У договорі з підрядником необхідно передбачити:

  •  перевірку наявності всіх характерних шкідників;
  • моніторинг захисту потужності;
  • ліквідацію будь-яких наявних шкідників.

Проте навіть у випадку залучення підрядника оператор ринку не позбавлений відповідальності за ефективність контрольних заходів.

Ефективність заходів також забезпечить складання окремої програми-передумови системи НАССР, що передбачатиме:

  • заходи щодо запобігання проникненню шкідників (наявність огорожі та облаштування території, ущільнення, захист вентиляції та вікон, встановлення засобів профілактики та боротьби зі шкідниками по зовнішньому периметру);
  • перевірку на забрудненість шкідниками вхідних партій продуктів чи допоміжних матеріалів;
  • маркування та регулярну перевірку засобів боротьби зі шкідниками;
  • аналіз результатів контрольних заходів.